05 октомври 2017

Косово, Крим, Каталония

Не беше толкова отдавна, когато тетка Цецка демонстрира проевропейска политика и привързаност към европейските идеи и ценности и зададе на генерал Радев въпроса чий е Крим? Така де, оня е комунист, те са зависими от Русия, а Крим е украински, а Украйна не е Русия, ерго Европа е. И ние, като европейци, като част от голямото европейско семейство също следва да смятаме, че Крим е незаконно анексиран от лошия Путин и трябва да го хванем (комуниста Радев) на тясно.
Бе че не беше съвсем в унисон с международното право присъединяването на Крим към Русия, не беше, ама то и предаването му на Украйна от Хрушчов не е. Най-малкото защото в историята има Кримска война, в която победената страна е Русия, на е Украйна. Така че тетка Цецка не отбеляза точки с този си въпрос.
Но!
Не беше и толкова отдавна, когато американците бомбардираха Белград заради косовските албанци, а когато ние като общество инстинктивно заехме страната на сърбите (щото от мюсюлмани на Балканите достатъчно сме не напатили) пловдивският бракоразводен адвокат спомена нещо за "цивилизационен избор" докато американските ракети падаха в по белградските мостове. В последствие сръбската армия се изтегли от Косово, след тях и самите сърби, косоварите останаха и си направиха държава (нищо, че Хашим Тачи си е най-обикновен балкански трафикант на органи и наркотици), че дори и независимост обявиха. 
Тогава руснаците обявиха, че не стават така тия работи, обаче бяха в слаба позиция, пък и от ЕС и САЩ пак размахаха човешките права и не знам още какви глупости.
Когато обаче Крим се присъедини към Русия в резултат на референдум, същите тези ЕС и САЩ скочиха "Не може!". Не че Путин го бърка кой знае колко мнението им де, но тогава руснаците попитаха "Защо да не може? Защо за Косово може, а за Крим - не?".
А сега и референдумът в Каталония.
Защо за Косово да може, а за Каталония да не може? Че в Косово отгоре на всичко дори и референдум нямаше, там просто решиха и обявиха независимост. И тетка Цецка я няма да ни обясни чия е Каталония, нея за Крим я сърби, от Каталония точки не се правят.
Не че вземам страна в случая - за мен Крим е руски, Косово не е сръбско, а Каталония ми е доста далече. Но знам, че след Каталония ще дойде Страната на баските, после Фландрия, Северна Ирландия, Бавария,Сульо и Пульо и накрая пак ще имаме граници и визи, това най-малкото. А колко му е да пламнем и ние?
Въобще, независимостта на Косово беше голяма глупост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!