05 март 2020

Помощ откъдето не я очакваш

Онзи ден мераклията за нов Султан на Босфора реши да пусне бежанците към Европа - не че досега си е давал кой знае колко зор де, според мен дори им помага в момента с транспортирането към европейските граници на султаната. Родният му солташак одмах завъртя телефона до Истанбул да си свери часовника, а след това почна да адвокатства на бея пред чорбаджиите от Европа
За пари става въпрос.
И преди някой да му е задал въпроса "Абе, бай Хуй, нали вече ти дадохме да строиш Великата Българска стена, нали пиле не можеше да префръкне през нея, кво стана, докога ще цицаш пари?" малката Естония се обади и предложи помощ.
За тези, които не знаят, Естония малка балтийска държавица, с население около 1,3 млн и площ от 43 хил. кв.км. Като площ почти 3 пъти по-малка от нас, като население - къде 6 - 6,5, обаче беше икономически най-силната страна от Източна Европа при приемането и при в Евросъюза преди 16 години, беше държавата с най-висок БВП от бившия соцблок и единствената държава с над 1000 евро заплата по онова време, че и беше първата, която въведе еврото като валута. Тая, малката Естония, която нашия тъпчо трудно ще намери на картата също така въведе и електронно правителство без излишен шум и, до колкото ми е известно, без да пише стратегии. Естонците, поради характерния им говор, са обект на присмех у руснаците, като се ползват със славата на "албански реотани". Бавно загряват, не бързат ... Спокойни хора, в общи линии. 
Та естонците ни предложили помощ на границата. Естония, чиято армия не е превзела нито една крепост, която не е пленила нито един император, която не е губила сражение, щото не е участвала в такова. Или поне не се знае.
Предложението обаче едва ли ще бъде разгледано не защото ще се отнесем с пренебрежение към него, а защото най-вероятно естонските военни ще предпочетат да пренощуват по-близо до границата и в по-евтин хотел. Те едва ли биха посрещнали с разбиране обяснението, че в хотела на Валери Симеонов се спи по-удобно и по-сладко. Те едва ли биха повярвали на честна дума, че оградата на границата е стабилна и че нема лабаво - те биха я огледали отблизо, а не ох хеликоптер. Те едва ли биха ограбили бежанци и биха ги върнали - или ще ги върнат на момента, или ще ги закарат до най-близкия град за убежище. 
Просто естонците биха действали по същия начин, по който действат и у тях си и по който са подредили държавицата си. И май вместо да ни помогнат, ще ни засрамят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!