11 март 2020

Мерцедесът на компресорите

Имаше един виц в съветско време, за съветската микросхема - най-голямата микросхема в света. Имаше и вариации за съветския болен (най-здравият болен в света), за съветските часовници (най-бързите в света), за прогресивния паралич (ней-прогресивния в света) и т.н. Вицове измисляха хората, имаше над какво да се посмеем. В духа на тези вицове Барба Ганьо тия дни изобрети българските компресори. Те не са съвсем български, американски са, но правителството в случая не е цепило стотинката на две и купило най-добрите компресори в света. Мерцедесът на компресорите!

Те, според Барба Ганис, ще са способни да пренасят газ от всеки доставчик, без значение кой е той - руски, азерски, ирански, египетски, кипърски, втечнен, изпарен, всякакъв. Никой друг в света няма такива компресори! Руснаците кога пуснаха "Силата на Сибир" към Китай, кога почнаха да си хапят задниците от яд, че нямат компресори като нашите. Той Путин затова не иска да дойде на 3-ти март у нас, щото ще му покажем хем колко бързо строим, хем какви компресори сме си купили, да го е яд. Те дори американците, дето ги произвеждат тия компресори не смеят да си ги купят, щото са скъпи. Пък и в Америка само американски газ има, то няма смисъл от такива компресори.
Капацитетът на Барба Ганис не достига примерно да ни обясни, тия компресори като дойде руски газ по 200 евро/куб.м и втечнен газ от Кипър, дето веднъж е добиван, после е втечняван, после е транспортиран и после е изпаряван отново на терминала в Александруполис, та цената му е скочила до 300 евро/куб.м, да не се разводнявам с други доставчици и цени - та тия компресори как ще направят цената на газа по-ниска? Не разбрах какъв е капацитетът на компресорите, не разбрах примерно, за лупингите отделни компресори ли ще има или нашите и лупингите ще поемат, въобще, на много технически въпроси не чух отговорите, щото не чух и самите въпроси. А и, пусто, не му стига акъла на нашия, можеше да завие до тръбокладите, ей ги на заден план са, да каже, че и тръбокладите ни са най-най в света, и няма по-яки тръбоклади от нашите. Ама къде ти, той бай ти Ганьо я не знае тая дума, че съществува, че такава техника има по света, иначе и един репортаж за Фейса можеше да направи от някой тръбоклад.
И не е ли логично да предположи човек, че след като имаме най-мощните компресори в света, имаме и най-големите компресорни станции, имаме най-правите тръби за газопровода, с най-дебелите стени, най-надеждните, най-неавариращите. Всичко е най!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!