23 май 2012

Престараване

Ако си спомняте, когато гръмнаха складовете в Челопечене се зароди един спор - кой е пристигнал първи на мястото на взрива - столичния кмет (тогава) Бойко Борисов или министър-председателят Станишев и министърката на бедствията и авариите Емел Етем. В крайна сметка (очаквано), не без неоценимата помощ на Бареков за победител бе обявен настоящият премиер.
Вероятно е имал някакво вътрешно усещане и си е легнал по анцуг. 
След земетресението в Перник обаче се оказва, че Тъпанарят от Банкя не е изгубил навика си да бъде навсякъде - само че този път го чета между редовете на казаното от Постната пица:

„За щастие проверките досега са показали, че тези щети са минимални. Издържала е инфраструктурата, включително и язовирите. В Перник има някакви щети, но сме готови да ги покрием, затова е държавата, затова са и средствата от фонда", каза Симеон Дянков, цитиран от "Фокус".
По думите му реакцията на правителството след труса е била мигновена.
Той бил събуден от премиера 2-3 минути след земетресението, а проверката на последствията е започнала веднага.

От казаното от Дянков излизат няколко неща: първо, вероятно Бойко Борисов усеща предварително земетресенията подобно на котките; второ - 5.8 по Рихтер не са достатъчни да събудят финансовия министър (чиста съвест!), но 3 минути след трусовете господин премиерът го е направил само с едно телефонно обаждане; трето - обадил се е не само на Дянков, но и на останалите министри (трябва на всички да им е гадно!).
Постсеизмичната активност на господин Борисов е продължила и днес, когато той е отпътувал за Перник, след като в града се усещат вторични трусове. Преди това обаче той е ... отложил матурите в града с една седмица: 

Няколко часа спорихме с експерти на МОН за матурите утре, че родителите и децата са притеснени. Затова матурите ще се проведат на 29 май.

За неразбралите - страната е ударена от най-силното земетресение за последните 70 години, като по чудо сме се разминали само с напукани фасади и паднали комини, а нашият тъпанар няколко часа  "спорил с експерти на МОН"! И това при положение, че в 3:03 през нощта по думите на Дянков е вдигнато по тревога цялото правителство, с образователния министър включително. Освен това, логично е тая новина (от споренето с експертите още) да я съобщи я Сергей Игнатов, я някой заместник-министър, я в краен случай шефа на регионалния инспекторат.
В личен план, да си призная, очаквах след посещението на господин Борисов в Перник сеизмичната активност да спре и да изчезне, подобно на блокадата на границата ни с Гърция по-лани от местните фермери. 
Разбира се, медийното престараване на Борисов (или на PR-ите му) не бива да ни учудва - само преди седмица лично разреши и кризата във волейбола ни. А и му влизам в положението - няма (Господ е българин!) загинали, няма и разрушени сгради, засега още не се е сетил да метне камък по Тройната коалиция - какво друго му остава? Матури - матури, айде сега, а без хич? Е, и да се моли на Господ са бабичките по селата да няма жертви!
Престараването, обаче, е заразно - кметицата на Перник съобщава, че:

Премиерът дойде за да разрешим важен въпрос за Перник и по – конкретно за младежите – матурите и изпитите.

  - то направо да се просълзиш - 5,8 по Рихтер, те за младежите си говорили (хеле пък пернишките!).
Строителната министърка пък (малката Фидоска) гледа да не изостане:

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров инспектираха състоянието на язовирната стена. Няма риск от скъсване на стената, заяви по време на инспекцията министър Павлова и увери, че язовирната стена е проектирана за земетресение от 8 степен по скалата на Рихтер.

- а аз си мисля, че първо - язовирна стена е добре да се оглежда не от ИД на Агенция "Пътна инфраструктура", а от ИД на Агенция "Напоителни системи" или там който е отговорен за надзора на язовирите у нас (ако са го установили вече де!); второ - дали има риск от скъсване (в момента, госпожо министър, не така генерално!) или не, е добре да се каже след, а не по време на проверката; трето - какво означава да увериш някого, че язовирната стена е проектирана да издържа 8 степен по Рихтер, при положение, че язовирът е построен в далечната 1955 година? Разбирам да сме 1955 и язовирът тепърва да се приема, но в случая все едно Сеп Блатер да ме увери преди да почне Европейското, че вратарят има право да играе с ръце. 

В цялото това престараване останах с впечатлението, че господин премиерът е пропуснал да събуди шефовете на Гражданска защита - само техните изказвания липсват. Дано поне те да си вършат работата!

2 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не смятам, че е работа точно на министър и на шеф на агенция (тоест, втори министър) лично да обикалят язовирните стени. Все още не е ясно кой е отговорен за тях, въпреки че мина толкова време от наводнението в хасковско. Въпреки това има си шефове на регионални дирекции на строителния надзор, те имат и подчинени. Тръгне ли един министър да обикаля като пъдарин страната да проверява туй и онуй, умряла работа.

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!