25 май 2012

Мегафони, паспорти и зоополиция

Ако вчерашната изцепка на Тъпанарят от Банкя за мегафоните мина метър, то днешната новина от строителната министърка вече ми идва в повече. А двете са поредни опити за чупене на глупомер от страна на правителството.  
Разпоредили сме - всички налични полицейски патрули, когато има подобно земетресение, с включени светлини и по мегафони да съобщават официалната информация, която ще се издава от Института по геофизика.
Що за тъпанар трябва да си (почвам от премиера), да се изтъпаниш на пресконференция след най-силното земетресение в последните 70 години и да изрецитираш подобна глупост?
Ха сега да си представим следната картинка: земетресение, земята се люлее, комини падат, мазилки се напукват, хората се събрали пред домовете си в страх от повторни трусове - и след малко минава партулката с включени светлини и съобщава по мегафона: "По данни на Националния институт по геофизика към БАН  е регистрирано земетресение с магнитутд еди колко си, епицентър еди къде си. Повтарям: ..."
Или може би разковничето е в думата "Разпоредили сме" - един вид, и 9 по Рихтер да тресне, то след като е разпоредено, няма страшно. 
И ако от прост милиционер друго не може да се очаква, все пак от строителната министърка, освен на цици и дупе (поздравления за първото) се очакваше и малко на акъл да е на пораснала.

Целта е да се разбере каква е конструктивна устойчивост на постройките на земетресение.
По думите й, процедурата, която отнема не повече от месец, трябва да бъде извършена от етажната собственост, като ще струва 3-4 лева на кв/м. Според Павлова за всяка сграда по проект е записано колко издържа на земетресение, но тя трябва да се поддържа. "Ако през годините са махани носещи стени, това е нарушило експлоатационното състояние и е нарушило първоначалните характеристики", поясни министърът
Понамирисва и тая работа, и то доста. 
Първо - не за пръв път правителството (не само това) се мъчи да ни изтръска джобовете. То не бяха номера на коли, то не бяха лични документи с биометрични данни. 
Второ - преди време едни други юнаци се опитаха пак да правят паспорти на сградите, този път енергийни обаче (тая работа с паспортите нещо на епидемия ми намирисва). Да сме знаели колко енергия харчи сградата, да сме си имали и енергийни счетоводители. Тя хубава идеята, ама от хора, където мотика не са държали през живота си и все келепир дирят. 
Трето - тоя земетръсен паспорт, за да се издаде, сградата ще я посетят 2-3 строителни инженери, ще погледат, ще поцъкат и какво правим после? Ще зидаме избити стени? Ще разрушаваме остъклени балкони? 
А къде са били същите тия юнаци през 90-те, когато се избиваха стените и се иззиждаха балконите с итонг? А дали ще потърсят наемателите на кафенетата, в които се превърнаха хиляди входове, които избиваха стени?
А ще се потърси ли отговорност на ДНСК за бездействие - щото тя сеизмичната устойчивост не е нарушена вчера и онзи ден? А ако сградата е с нарушена сеизмична устойчивост до такава степен, че се налага ремонт или разрушаването и, това ще важи ли и за циганските коптори?
И не на последно място - странно ми е, защо властимащите всеки път се надпреварват да вземат възможно най-малоумното решение? Когато кучетата нахапаха до смърт проф. Тачков кметицата Фандъкова първо не прие оставката на заместничката си, после обяви формирането... зоополиция! Когато язовирът се скъса и заля хората в Хасковско, ни занимаваха с хеликоптери и обледяване. Когато намериха убитата Мирослава - кучешки пържолки и извинения от родителите и.
Въпрос на малоумие или на некомпетентност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!