15 май 2012

Кажи, Цецко, тенк ю!

Подобно на идеалния мъж (не пие, не пуши и не съществува), за вътрешния министър Цветан Цветанов проблемите в работата също са идеални. Не съществуват, а ако съществуват, то е за малко.
Е например сега за полицаите с чужди езици.
Ревнала там неква си посланичка (е какво като е на Норвегия, те дори не са в ЕС! Ха ха!), че нашите полицаи не вдяват от чужди езици. Цецко веднага - хоп, първо - командироваме 500 колеги от вътрешността на страната на морето лятос - да помагат!; и второ - веднага едни курсове за личния състав на министерството!
Нема лабаво, Ваше Превъзходителство! Немоете ни фана по бели гащи!
Сега, някои хора например, дето са по-мнителни, може да  изразят съмнение, че всъщност думите на Превъзходителството са нещо като нашенската поговорка "Думам ти дъще, сещай се, снахо!". Щото например, една бегла проверка за лингвистичните способности на самия министър Цветанов по сайтовете на правителството и на родната полиция показва, че и там положението е "Изуй гащи". Виж, разни милиционерски курсове по шев и кройка и награди за добро поведение - дал Господ, не е съвсем без хич. И образованието го има - и тапията за даскал по физическо, и тънката лайсна със следдипломната в УНСС също е там. Ама езици - йок, и един руски за миризма няма. А не е като Бойко, да си държи листчета в колата и от едната страна на английски написано, от другата на български и да учи. Затова Бойко знае какво е cancel
От друга страна пък срещата на господин Министъра и Нейно Превъзходителство може да се тълкува и малко така като демонстрация на мускули от страна на Цецко - ей го на, имаме полицаи, дето говорят чужди езици, ма си ги пази-и-и-им! 500 броя са това, не са един и двама - 500! Както е казал Бенковски - 500 чакмака да видя пред мене ... не, това за друго беше! Бенковски настрана, вие в Норвегия имате ли толкова полицаи, дето да знаят чужди езици? Имате нъцки, то ако имахте, щяхте ли да сте извън Евросъюза - ха-ха, шегичка! Е, държим ги настрана, резерв тъй да се каже, че то ако ги фърлим на лъвовете още отсега ще се похабят - пък току виж в края на сезона, вместо да са научили още по един език забравят и родния си ... имаме и такива случаи.
Втората част на новината - че родната милиция ще изучава усилено чужди езици - няма начин да не е родена като следствие на вица за чужденеца, дето спрял при двама полицаи на магистралата и ги почнал:
- Do you speak Englsih?
- .... 
- Sprechen sie Deutsch?
- ...
- Parlez vous Francais? 
- ...
Чужденецът се видял в чудо, накрая се сетил и рекъл Истанбул, Истанбул. Нашите вденали, посочили - ей натам е, онзи се качил в колата си и отпрашил.
- Ей, добре ни викаше шефа да учим чужди езици - гледай как се изложихме с тоя! - въздъхнал първия.
- Да бе ... той като толкова ги говореше оправи ли се? - отвърнал втория.
Чудно ми е, дали като начало министерството не е минало на маргарин "Калиакра" - както всички помним, има защо. Или пък да викнат Стоичков - той испански със сигурност е научил, или поне на ниво - Buenos dias - Buenos Aires, после и английски говори - sometimes win, sometimes люн, и руския също му се отдава - навремето Бойко цял син буркан за няма нищо му даде, айде сега малко езикова помощ ли ще откаже? 
Че то след като Стоичков може какво пречи на родната полиция да стане полиция от полиглоти? Нема да се фукат англичаните, че техните полицаи говорели английски - като почне едно ядене на маргарин, за няма и месец ще почнат да четат Шекспир в оригинал нашите, най-малко! 
То не е зле като свърши сезона и да пратим един-двама полицаи да потренирват за космонавти - знае ли се догодина откъде ще задуха вятъра?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!