23 октомври 2013

Земя, земица

Най-модната дъвка в момента е мораториумът върху купуването на българска земя от чужденци. До такава степен, че сутринта чух една колежка да се радва, че е продължен. Голям кеф, няма що, все едно превзехме Одрин още веднъж!
Не знам колко от защитниците на мораториума са си правили труда да пътуват из България, но има много малко места, на които не съм бил и винаги на първо място пред очите ми е картината от "царството на умрелите ТКЗС-та" - от Монтана нататък, до Видин. От Монтана до Видин може да се стигне по два пътя - единия е "царският" Е79, а другият минава през Брусарци и Арчар и не е толкова добре поддържан, но става, и по него съм минавал. Картината и по двата обаче е една и съща - запустели села, буренясали ниви и старци, чоплещи земята си с мотички колкото да изкарат нещо за себе си. Не че всичката земя е буренясала, напротив, по-голяма част от земите в монтанско и видинско е засята, но пустещите земи там са прекалено много и се набиват на очи. А ако не сме забравили, там имаме черноземна почва и си е направо не престъпление, ами не знам какво вече, че има запуснати и буренясали земи в региона. 
Ако не ми вярвате, направете си една разходка до Белоградчик и Видин и ще видите, че съм прав.
В същото време правя един паралел със Западните покрайнини, в които за пръв път попаднах (по-точно минах през тях на път за Белград) през пролетта на далечната вече 1995 и там не видях една педя незасята земя. Същото беше и през следващата 1996 г - в селата след Цариброд и Пирот ми направиха впечатление неизмазаните къщи, а извън тях зелените полета до където ти поглед стига. Айде сега, някой ще каже - то тогава война имаше, ембарго, опитвали са се да оцелеят. Е да, ама аз в последните няколко години на няколко пъти пътувах от Прага до София и обратно и пак беше същото - всяка една педя земя си беше засята. 
Това е нещо, дето всеки може да го види, стига да иска.
Значи, то какво излиза, че не е до собственик, ами до мерак да се работи земята. И до визия, до намерения за бъдещето.
Юнашките и патриотарски напъни на Волен Сидеров са ми ясни, то от него друго не се и очаква. Странно ми е поведението на ГЕРБ, които отчетоха като огромен пробив при правителствената екскурзия до Катар готовността на катарското правителство да инвестира в земеделие. Е как ще стане тая, при положение, че не им даваме (поне на книга) 1 кв. м да купят? А като казах "поне на книга" - то и сега забраната е повече от формална - чуждите фирми регистрират български клонове и дъщерни дружества и си я заобикалят тая забрана и си купуват каквото им трябва.
Що да не даваме на чужденци да я купуват родната земя? Ще си я вземат, и ще си я занесат у тях си ли? А не, щели да я купят и да я оставят да запустее и буреняса! Че то ако е за буренясване, то и без мораториум и чужденци се справяме отлично и сами. Пък и не се забелязва опашка от инвеститори на Калотина и Капитан Андреево. Я и посочете поне едно нещо, дето да си е наше, родно, българско и да не сме го осрали - СОМАТ ли не бастисахме, Балканкар ли не затрихме, БДЖ ли, Български пощи ли, кое? Е оти тогава ги ручахме жабетата? Само за да можем да е пъчим и самоубеждаваме (самозалъгваме по-точно), че сме защитили българската земя от лапите на чуждоземците ли? Че отново сме объркали плановете на турците, които от 1989 г още се гласят да ни завладеят отново? Големи сме льъвове като е безопасно!
А ако утре, случайно, се окажем обект на агресия, дали около военните окръжия ще има такива тълпи от желаещи да защитават свещената българска земица? Къде ще е тогава Волен, къде ще са тогава тъпанарите от ГЕРБ начело с баш-тъпанаря от Банкя? 
Честно казано, като ги гледам тия си мисля - ако преди векове българските ханове по този начин създаваха и укрепваха българската държава, май още щяхме да сме някъде около Онгъла.

Още интересни мнения по темата - тук и тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!