05 октомври 2013

Бай Ганьо Еврокомисар

Както казвам понякога, като не знаеш какво да правиш, усмихвай се и 
изглеждай красива.
В последните 10 години неизменно във всяко едно изследване на доверието в политиците у нас челно място заема българският еврокомисар. Или е първи, или е втори - голямо доверие имаме у човек, на когото не виждаме очите почти 360 дни в годината. Без значение как се казва той (или по-точно, тя). Без значение колко малоумен ресор има (защита на потребителите или помощ при бедствия и аварии - все отговорни ресори, без които ЕС е взел-дал). И без абсолютно никакво разумно обяснение за това - еврокомисарят е на работа в Брюксел, а не в София и ако въобще дейността му по някакъв начин може да бъде пряко или косвено свързана с България, то е като част от служебните му задължения в Еврокомисията, а не резултат от пряко действие, имащо за цел да влияе по някакъв начин на ставащото в страната.
Меглена Кунева например я помня с безценното й предложение за унифицирано зарядно за gsm-и и някакъв плах опит за имитиране на сериозна дейност като се юрна да проверява детски играчки от Китай. Въпреки това Кунева си държеше второто място в класацията на общественото одобрение и отстъпваше единствено на президента Първанов. Може би само непълният й мандат ни лиши от други подобни свежи идеи и инициативи. 
Еврокомисарстването на г-жа Желева няма да го споменавам, то, дет` се вика, свърши преди да е почнало.
Кристалина Георгиева е друга бира. Дойде на пожар, заряза си рахатлъка в Световната банка на ползу роду и се зае да спасява Европа от бедствия и аварии. По нейно време нас ни сполетяха не едно бедствие и авария, но при наводнението в с. Бисер се оказа, че размерът на щетите е под чертата, над която ЕС отпуска помощи и компенсации, а след земетресението в Перник също се оказа, че трудно ще вземем някой лев от Европа, щот` не било толко силно, колкото изглеждало на пръв поглед. За г-жа Георгиева не е проблем да отиде лично на мястото на бедствието (аварията) и да обясни със съчувствие, че станалото - станало, ама пари няма и че трябва да се стягаме да и да се оправяме сами. Така въпреки бръмченето на празни обороти, Кристалина продължава традицията на българските еврокомисари да заемат челно място в общественото одобрение, като покрай сегашното ниво на политиците ни дори е първа, няма как иначе. 
Далеч съм от келепирджийската мисъл, че като е наш еврокомисарят по бедствията и авариите и всяка изгоряла крушка ще я приравняваме на земетресение от 9 по Рихтер и ще крънкаме пари от ЕС, ама ако само ще прави тъжни физиономии пред камерите и със загрижен глас ще обяснява колко сериозни са нещата, но засега пари няма, то затова си имахме и Масларова. Първото място в класацията на общественото доверие  у нас вероятно е последното нещо, което интересува Кристалина Георгиева, но очевидно я поощрява да продължава да говори празни приказки пред хората у нас. Но понеже идва от Световната банка и Европейската комисия, вероятно си мисли, че всяка казана от нея дума ние я вземаме за чиста монета и сигурно затова си позволява да дава акъл наляво и дясно. 
http://senzacia.net/wp-content/uploads/2012/02/2_kristalina_cvetanov.jpg
Да сме пратели сирийските бежанци в обезлюдените села! Значи, прави ми впечатление от време оно, заселването на обезлюдените райони с емигранти е единственото решение и на демографските, и на аграрните проблеми. Първо щяхме да си внасяме етнически българи от Македония и Бесарабия, но те нещо не се поблазниха от идеята да стават фермери у нас. Сега, като не останаха места в близката чужбина да си внесем от там евтина работна ръка идва идеята да ползваме бежанците от Сирия. 
И с какво ще ги задържим в селата? Със селските пътища, дето са като бомбардирани и без гражданска война и обещанията, че ЕС ще отпусне на България еди колко си процента повече за пътища в следващия програмен период? Или ще ги метнем да уплътняват Републиката на младостта в Странджа? А как ще ги задържим в обезлюдените села у нас, където най-близкият лекар е на 20 км и лекува от кръста нагоре с аналгин, а от кръста надолу с аспирин? Сигурно сред сирийците има и лекари, ще ги пратим и тях по селата. Вероятно за един сирийски лекар ще е огромно удоволствие да работи за 500 лв на месец или да приема яйца, домашна ракия и домати вместо пари. За мнозинството сирийски бежанци предполагам че ще е голям рахатлък първо да се бъхтат над българския чернозем и накрая далечните им братовчеди от индобългарски произход да им оберат реколтата предсрочно, а след това да се запознаят и с екзотиките на българската правосъдна система, която пуска крадеца, когото си хванал в имота си с твоята стока щото нямало доказателства, че е влязъл там да краде. 
Въобще, цялото предложение на Кристалина Георгиева е прекалено байганьовско и дебелашко. Не знам що така, уж като е еврокомисар би трябвало да го дава малко по-сериозно. Тя всъщност не е така само у нас, и по света е същата история - гледа с разбиране, кима, усмихва се, съчувства и аре, довиждане. Така е, бай Ганьо се върна от Европа, повъртя се у нас и отново тръгна по Европата. И това е човек, на когото хората у нас се доверяват най-много.

П.П. Чудя се, като толкова имаме доверие на високопоставени чиновници извън България, къде остава Ирина Бокова?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!