07 октомври 2013

Kozel medium


Най-сетне и у нас се внася зелен "Козел" - за мен една от най-хубавите чешки бири. Пробвал съм и "Крушовице", и "Гамбринус" (също са много хубави), и "Пилзнер Ургуел" (горчи ми), и "Бернард", и "Старобърно" - обаче "Козел"-ът си е "Козел", най-много ми харесва тя. Веднъж дори се връщах от Чехия, и единственото, което носех, бяха 2 стека "Козел" - зелен и червен етикет. На границата митничарите си бяха опънали една трапеза, кебапчета, салати - ако ми бяха надникнали в багажника, щяха да са ми много благодарни. 
Когато бях в Литва също си купувах "Козел", само че там внасяха основно светло и тъмно пиво, рядко се появяваше премиум (с червен етикет). "Козел", между другото, е доста позната на пазарите в бившия СССР (не само в балтийските страни), тъй като и мои приятели от Русия я знаят и я пият, и съм виждал и реклами на руски. Между другото, в Чехия видях да смесват тъмно и светло пиво - първо наливат светлото, а после тъмното, и тъмното стои отгоре, някак си не се смесват. Аз съм пробвал в домашни условия, смесват си се. Как го правят в пражките бирарии, не знам, но и не ме интересува особено.

Както и да е, важното е, че една от най-хубавите бири, които знам, се продава вече и у нас.

3 коментара:

  1. В кои магазини си я виждал, да не бродя напразно насам-натам?

    ОтговорИзтриване
  2. Квартално магазинче само за алкохол, намира се на ул. Лидице, точно срещу театър Ариел, преди кръстовището с бул. Шипченски проход. Има светъл и зелен, понякога внасят и черен.

    ОтговорИзтриване
  3. Мерсю, ще се провери! :)

    ОтговорИзтриване

За Бога, братя, коментирайте!