13 ноември 2013

Да захлебим

Тренчев едно време
Първоначално призивът на "Ранобудните студенти" и техните преподаватели за общонационална стачка ми се стори тотално абсурден и малоумен. От една страна, за стачка призовават студентите, които ако въобще работят нещо, то обикновено е сервитьорка или продавачка за момичетата и охрана или монтажник на дограма за момчетата. Онези, които са си намерили читава и добре платена работа са единици. Отделно 90% от тези работни позиции са в сивата икономика - идете в Студентския град, влезте в първото ви попаднало кафене и елате да си говорим за осигуровки.
И какво излиза, за стачка ме призовават хора, които или не работят, или онова, дето го произвеждат, не тежи толкова, колкото това, което произвеждам аз.
От друга страна зад студентите си в този призив застанаха част от преподавателите им (онези, които подкрепят действията на "ранобудните" студенти), които пък работят и съответно произвеждат, но каквото и да произвеждат като продукт (преподаването на знания също е работа), то става с парите от моите данъци.
Е не е ли малко малоумно точно тия хора, които се издържат с парите от данъците ми да ме призовават за стачка?
Тренчев днес. Захлебил е
От трета страна, да речем, че национална стачка наистина има. Кой ще участва в нея? Лекарите и полицаите не могат, забранено им е по закон. Военните също, ако не се лъжа. За съдиите и прокурорите не знам, да кажем, че могат. Кой друг остава - общински служители, служители на БДЖ, Български пощи, учителите и евентуално нещо друго държавно или общинско, Градския транспорт например. Все хора на бюджетна издръжка, на моите данъци чакат Хипотетично и служителите на частните фирми могат да участват, но ако една национална стачка продължи до "победен край" например (както беше със стачката срещу Луканов) едва ли ще се намерят такива алтруисти сред работодателите.
Обаче най-забавното в случая е поведението на синдикатите.
Първо отрязаха студентите с мотива "Не му е сега времето", а две седмици по-късно обявиха, че ще правят общ стачен комитет. Значи стачка все пак ще има, май. Само че, знаейки характера на д-р Тренчев от изминалите 24 години, все си мисля, че мотивите за стачка у студентите и у синдикатите са две различни неща. Студентчетата може и да стачкуват за повече морал в политиката, за повече прозрачност, против корупцията, мафията и олигархията, но Тренчев досега през всичките тия години е стачкувал единствено и само за себе си. Ако не ми вярвате, поразровете се в нета, потърсете снимки на Тренчев от гладните години след 1990 и ги сравнете с днешните.
Позахлебил е докторът, не ходи гладен и жаден. Старо куче е, той и Костов бяха единствените динозаври в политиката и обществения живот от самото начало на демокрацията у нас. Къде е Костов сега - гледа си внуците в Драгалевци и си говори с теменужките. А Тренчев още не е казал последната си дума, какво ти, той и последно 10 още не е прибрал.
Та тая със стачката май ще е нещо такова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!