01 ноември 2013

Human rights watch

Блокадата на ул. "Раковски" вчера
Марина Братанова, организатор на окупацията във ВУ ... Братанова ще се консултира с юрист по повод издадената заповед от помощник-ректора да не се допускат студенти от други университети на територията на ВУ.
„Това е нарушаване на нашите права. Студенти, които учат в държавен университет, да не могат да влязат на територията на друг държавен университет”, възмути се тя.

Абсолютно съм съгласен с госпожата (или по-вероятно госпожицата). Това, откъдето и да го погледнеш, си е нарушение на правото на свободно придвижване най-малкото. Мисля, особено като става въпрос за обществени сгради, че всеки има право на достъп до тях, след като те са построени с парите на данъкоплатците, независимо кога.
Или май не е така?

Шофьорите от видеото по-надолу също могат да претендират за нарушени човешки права. Аз дори нямаше да се изненадам, ако някой от тях не беше слязъл с щангата по средата на спектакъла на окупаторите на НАТФИЗ да им обясни, че работа са тръгнали да вършат и че време нямат за подобни глупости. Пък били те и в името на висшата цел оставката на мракобесническото правителство на Орешарски. 


Още по-фрапиращото в случая е, че протестиращите (окупиращите) студенти се издържат с парите от данъците на онези, които надуват клаксоните в началото на видеото. Ах, да - това все пак са хора на изкуството, на мисълта, на творчеството - какво са пред това 100 гр бензин отгоре и 10 мин закъснение? 
Аз не бих нарекъл мотането от единия тротоар до другия и подвикването на "Ей!" форма на протест, да не говорим за форма на изкуство. Ама аз съм си такъв, малко ръб, твърдоглав, кон с капаци и праволинеен, не ги разбирам дълбоките и нежни души на творците.
За правата на човека всъщност стана въпрос. За правото например, да отидеш където поискаш и когато поискаш и никой да не те спре или да не ти попречи.
Нито държавата с нейните тайни служби, явни разпоредби и полицията й.
Нито стените, табелите и гардовете на частните имоти.
И най-вече подобни келеши, като спомената в началото Марина Братанова, които още броят до 10 на пръсти, ама отварят уста да ми обяснят къде точно във формулите на Айнщайн има грешки.

2 коментара:

  1. "Ама аз съм си такъв, малко ръб, твърдоглав, кон с капаци и праволинеен, не ги разбирам дълбоките и нежни души на творците."
    АхЪ, ахЪ ... :)

    ОтговорИзтриване

За Бога, братя, коментирайте!