02 ноември 2013

Там, гдето знаньето живей

гергина тончеваКласическата гимназия, откакто съществува, винаги е имала реномето на елитно училище. В по-малка или по-голяма степен успя да се запази и през годините на прехода - не го постигна съдбата на Горнобанския лицей например, който си е люпилня на таланти, по една случайност отрочета или на силните на деня политици, или на разни новоизлюпени баровци, дето живеят със заблудата, че парите са всичко. Може би защото старогръцкият и латинският не са толкова престижни в очите на парвенютата и мутрите, които си бутат дечицата по частни училища. Малко или много, Класическата гимназия успява да пръска светлина и познание в главите на онези, които го искат.
Е да де, ама все пак има и значение къде се намира училището. Според някои хора, мястото на НГДЕК е в сградата на 13-то училище до Женския пазар. Според мен нищо му няма и на сегашното му разположение. Вярно, на края на града е, ама и ремонт му правят, колко му да се бръкне малко повече министерството и да им купи 5-6 автобуса - вярно, пари струват, и после и за бензин, и за заплати на шофьорите, и да се поддържат трябва, ама в крайна сметка по този начин гимназията ще се доближи максимално до класическият лицей.
Каква е алтернативата?
Да се премести училището до зарзаватчиите и кебапчийниците на Женския пазар. Ма било в центъра, ма било удобно от транспортна гледна точка - да ви пикая на удобствата. И ако аз само на книга, мангалите на пазара най-редовно поливат фасадата на училището - смърди на пикня, та се не трае. И посред бял ден съм ги виждал, все едно си е у тях си на двора. Да не говоря за олющената фасада и очукания външен вид на сградата - то имаш чувството че аха-аха да се срути. Бездомни кучета, дупки, мръсотия и боклуци, загниващ зарзават, амбулантни търговци на гащи, запалки, батерии и чорапи. И проститутките от Лъвов мост, да не ги забравя.
Е, струва ли си в такъв случай?
Казва министърът, че ще преживеем ремонта на сградата в Модерно предградие, ще върнем ако трябва парите, но Класическата гимназия ще намери своя дом в центъра на София, до Женския пазар. То хубаво, ама тия пари, няма министърът от своя си джоб да извади, а от нашия, от нашите данъци ще са. А за прясно ремонтираната сграда на "Баба" 1 май вече има кандидат (на който ремонта дюшеш ще му дойде), та това местене на НГДЕК-а не е толкова от загриженост, колкото май от определен финансов интерес.
Май знанието и този път няма да намери своя дом.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!