11 февруари 2014

ПАСИонарно за кривите краставици

Та всъщност какъв късмет сме имали, че тези двамата са ни били министри

Винаги съм смятал Соломон Паси за "еврейчето от вицовете". Може би защото не обичам политическите пеперудки - тези, които прескачат от партия в партия и винаги са от печелившата страна. Може би защото не обичам отрочетата на комунистическата номенклатура, които растяха под стъклен похлупак тогава, днес да ми обясняват за трудностите на демокрацията, докато се качват в скъпите си коли. Или може би защото смятам, че в министерстването му по времето на Царя беше повече чиновник на заплата в Тел Авив или Вашингтон, отколкото външен министър на България. А може би защото не намирам за морално да си направиш любовницата първо депутат, а после министър и междувременно да я водиш да си развява шундата по белия свят за сметка на държавата.
О не, не съм прав - тя (бившата любовница и настояща съпруга) всъщност е много умна, красива и талантлива - все го забравям. А и Соломон Паси също е много умен и талантлив, това моето всъщност е ... как беше модерната дума, хейтърство? Да, сигурно е така - в някои среди минавам за много злобно човече. Ето например умните и културни французи от Arte очевидно са решили да покажат, че не всички у нас са като Делян Пеевски и са заснели филм за семейство Паси и неговият принос към европейската цивилизация.
Не знаехте, нали?
Мислехте си, че сме известни само с Lactobacillus bulgaricus, знам аз! А какво ще кажете за универсалното зарядно за телефон? Не знаехте, че е българска идея, нали? Не знаете, защото не оценявате европейците сред нас, а семейство Паси са точно такива! Каква идея само - универсално зарядно за телефон! Вие замисляте ли се как е съществувала Европа преди, преди да се роди тази безценна идея? Вие осъзнавате ли каква могъща мисловна сила стои зад тази идея, колко позитивна енергия е била впрегната, за да се роди този шедьовър на техническата мисъл - универсалното зарядно за gsm-и?
Вие осъзнавате ли каква гордост за България е това? Коя друга държава може да се похвали с подобна идея? Сърбия, Албания, Македония - кой?
Дори трябва семейство Паси да се насърчават да генерират подобни идеи и в бъдеще, да не спират до тук - например, могат да се замислят защо автомобилните акумулатори са леви и десни? А като казах леви и десни - к`ви са тия изгъзици с лявото движение в Англия и останалите страни от Обединеното кралство? На кви се правят, нали и те са в ЕС? И още, и още, сигурно и още може, в крайна сметка Гергана и Соломон Паси са по-първа ръка европейци, техният дом е обединена Европа, а сърцата им бият в ритъма на "Одата на радостта".
Семейство Паси са нашата визитна картичка пред Европа в днешни дни. В онази Европа, в която имаше директива колко да бъдат криви краставиците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!