03 февруари 2014

Движение на заден ход

Тези и без камери ще минат
Два пъти са ме глобявали зад граница - в Чехия и в Латвия (и в двата случая си бях виновен). И в двата случая колите бяха обозначени като полицейски. И в двата случая в автомобилите имаше камера. Хайде, полицейски коли бяха, със съответните знаци - трябва им. 
Но!
Когато си говорих с колегите в Литва за полицията в различните страни, Паулиус ми разказа следното: бил е на обект в Полша и бързал да се прибере в Литва. И както бързал в един момент някакъв очукан Опел зад него извадил буркан и пуснал сирена, след което го спрял. Отвътре изскочил цивилен полицай, легитимирал се и го извикал в Опел-а, където му пуснал 30-минутно клипче с неговите (на Паулиус) нарушения - каране с превишена скорост в определен участък (ама сниман и знака с ограничението), изпреварване в забранен участък и т.н. Треснали му една глоба от 200 злоти (около 100 лв), а за капак поляците приемат само злоти - ако нямаш, отиваш до първия банкомат и се оправяш. Видимо поляците са решили, че комбинацията от мобилни камери + цивилни коли е доста сериозен инструмент в борбата с джигитите по пътя и го използват усилено. И защо не, след като има ефект (100 лв за 30 мин работа)?
В същото време у нас не само че сме назад с материала, но обикновено местоположението на мобилните камери услужливо се съобщава в медиите, да се знае. А за капак на всичко преди няколко дни ВАС обяви мобилните камери за незаконни и постанови, че камерите на КАТ могат да бъдат само стационарни. 
Много съм любопитен да видя мотивите на съда, честно казано, и ще следя на страницата им. Не за друго, а защото делото във ВАС е заведено от правосъдния министър Зинаида Златанова, която помолила съда да и разтълкува чл. 189 от ЗДвП. Толкова ли си няма юрисконсулти в министерството, толкова ли тя самата не може да си го разтълкува, и точно това ли и е в момента най-важната работа?
Аз се зачудих к`во толко` и не е ясно на г-жа министърката, отворих Закона, намерих въпросния член, прочетох го веднъж, прочетох го втори път - бе и 10 пъти да го чета, не виждам кое не и е ясно на женицата. И кое налага тълкуване от страна на ВАС?

Чл. 189.
(1) Актовете, с които се установяват нарушенията по този закон, се съставят от длъжностните лица на службите за контрол, предвидени в този закон.
(2) Редовно съставените актове по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното.
(3) Свидетел по акта може да бъде и служебно лице.
(4) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) При нарушение, установено и заснето с техническо средство, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш за налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение. Електронният фиш съдържа данни за: териториалната структура на Министерството на вътрешните работи, на чиято територия е установено нарушението, мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика, на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане. Образецът на електронния фиш се утвърждава от министъра на вътрешните работи.
(5) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Електронният фиш по ал. 4 се изпраща на лицето по чл. 188, ал. 1 или 2 с препоръчано писмо с обратна разписка. В 14-дневен срок от получаването му собственикът заплаща глобата или предоставя в съответната териториална структура на Министерството на вътрешните работи писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението, и копие на свидетелството му за управление на моторно превозно средство. На лицето, посочено в декларацията, се издава и изпраща електронен фиш по ал. 4 за извършеното нарушение. Първоначално издаденият електронен фиш се анулира.
(6) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на Министерството на вътрешните работи. Директорът разглежда възражението и преценява доказателствата в 7-дневен срок от постъпването му. Издаденият електронен фиш се анулира, ако от събраните доказателства е установено, че:1. моторното превозно средство е било обявено за издирване;2. нарушението е извършено с моторно превозно средство със специален режим на движение.
(7) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Директорът на областната дирекция на Министерството на вътрешните работи уведомява собственика на превозното средство, а когато то е собственост на юридическо лице - неговия законен представител, за решението си по ал. 6 в 7-дневен срок от датата на анулирането, съответно - на отказа за анулиране на фиша.
(8) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Електронният фиш подлежи на обжалване по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Жалбата срещу електронния фиш се подава в 14-дневен срок от получаването му, а когато е направено възражение по ал. 6 - в 14-дневен срок от съобщаването на отказа за анулиране на фиша.
(9) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) При плащане на глобата, наложена с електронен фиш, в срока по ал. 8 се дължи 70 на сто от нейния размер. Глобата, наложена с електронен фиш, който е бил обжалван и потвърден от съда, се дължи в пълен размер.
(10) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Влизат в сила електронните фишове, които:1. не подлежат на обжалване;2. не са обжалвани в срока по ал. 8;3. са обжалвани, но са потвърдени или изменени от съда.
(11) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Влезлият в сила електронен фиш се смята за влязло в сила наказателно постановление.
(12) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Наказателните постановления се издават от министъра на вътрешните работи, от министъра на отбраната, от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и от кметовете на общините или от определени от тях длъжностни лица съобразно тяхната компетентност.
(13) (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., предишна ал. 5, доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г., обявена за противоконституционна с РКС № 1 от 2012 г. - ДВ, бр. 20 от 2012 г.) Не подлежат на обжалване наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.
(14) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) За неуредените в този закон случаи по съставянето на актовете, издаването и обжалването на наказателните постановления и по изпълнението на наложените наказания се прилагат разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания.
(15) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Изготвените с технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство, снимки, видеозаписи и разпечатки са веществени доказателствени средства в административнонаказателния процес.
(16) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., предишна ал. 8 - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) При връчване на наказателното постановление водачът задължително представя валидно свидетелство за управление на моторно превозно средство.
alt
Понеже у нас всички шофьори са толкова съвестни, ВАС не вижда
смисъл в съществуването на мобилни камери.
И това в ХХІ век, когато камерите са навсякъде и когато можеш да снимаш продължението на "Титаник" с мобилния си телефон, ние се отказваме от мобилните камери, щото нашите шофьори са образец за добро поведение на пътя. А за капак едни от най-големите нарушители са разните му там притежатели на какви ли не карти - полицаи, прокурори, съдии, пожарникари, агенти на ДАНС, МАНС, БОРКОР, МОРКОР и др. подобни картодържатели.
Една от мъдрите мисли на др. Живков навремето гласяла следното: "Не е добър шофьор онзи, който не може да дава на заден ход!". Видимо в някои отношения най-сетне узряхме за нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!