03 март 2014

Фашизъм и братска помощ


Изглежда някои хора така и не разбраха, че Студената война свърши и че вече живеят в други времена. 
За Янукович протестиращите на Майдана в Киев са "нацисти" и задължително са платени агенти на Запада
За зам. председателят на Върховния съвет на руската Дума Юрий Воробьов бойците от Майдана са се готвили в лагери в Полша и Литва
А самата Дума даде правомощия на президента Путин да използва армията в Украйна при необходимост. 
Вероятно руснаците живеят още със спомена за "братската" помощ срещу "контрареволюционерите" в Чехословакия, Афганистан и Полша. Всъщност, ако тегля чертата, в последните 200 години руските войски постоянно "освобождават" някого - Европа от Наполеон, Балканите от Османската империя, работници от чорбаджии, белоруси и украинци от Полша. Където пък няма от кого да се освобождава, се оказва "братска" и "добросъседска" помощ. Последиците от добрите им намерения все още се помнят в Прибалтика, Полша, Чехия, Афганистан, Грузия. 
Свалянето на Янукович от власт може и да не е на 100% законосъобразно, но да имаш претенции да си действащ президент и да драснеш по терлички в съседна Русия и от там да дрънкаш глупости по адрес на ЕС и Запада не ми се връзва. Да разправяш колко лошо е на Запад и колко добре си е вкъщи вървеше преди 30 години; в днешно време минава само пред хора, които цял живот не са стъпили по на запад от България или Чехословакия през 1986-та и които още вярват, че кока-колата е алкохолна напитка. И това при положение, че цяла Източна Европа от 10 години е в ЕС и нито изчезна, нито затъна в още по-голяма мизерия, напротив - не е леко, но се живее по-добре, отколкото преди. А да му се чудиш на Янукович какво толкова произвежда Украйна, че Запада така да се е наточил да ги срине - телефони ли, телевизори ли, автомобили ли, промишлено оборудване ли? Не, и телефонът в джоба, и колата отвън, и телевизорът, и останалата битова техника в дома на украинците са вносни. Ама с тази разлика, че не чакаш 20 години за кола и не ти звъни КГБ на вратата да те пита откъде имаш пари за мобилен телефон. 
Пък и как пък все на тях им се точат западняците? Въртят, сучат, накрая на Украйна и Русия се хвърлят.
Ако се вярва на Янукович, в момента в Киев на Майдана се горят книги, чупят се витрини на еврейските магазини, а самите евреи са принудени да носят жълти звезди и да се преселят в гето, докато се отворят концлагери за окончателното решаване на еврейския въпрос.
Ако се вярва на Путин (или официалните руски медии), украинците в момента търсят под дърво и камък де що има руско из Украйна да го изнасилят и/или заколят. А зад тях поляците и литовците хвърлят пачки с долари и евро и дават премия за всяка изнасилена рускиня, за всеки заклан руснак и за всяка съборена статуя на Ленин.
Путин спечели първата война за Украйна. Да видим какво ще стане с втората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!