12 април 2014

Руската пролет

"Цветните" революции досега протичаха винаги в един и същ сценарий: "масово" народно недоволство, "спонтанни" протести, натиск върху властите и най-често смяна на властта с нова, про-европейски и про-американски ориентирана.
Докато цветните революции се провеждаха в бившите съветски сателити от Източна Европа Русия само наблюдаваше мача отблизо, без да се намесва. В момента, в който се пренесоха на териториите на бившите съветски републики руснаците реагираха. 
На розовата революция в Грузия от 2003 отговори с военната интервенция от 2008.
На оранжевата революция в Украйна от 2004 отговори с газовата криза от 2009.
С анексирането на Крим руснаците представиха своят вариант за революция. За разлика от "цветните" си варианти, руската революция не се стреми към създаването на "демократични" управления, а директно към присъединяване на територии към Русия. 
Пълен шах за янките. Оказа се, че и руснаците могат да правят революции, или по-точно казано - още могат.
Лошото е, че пропагандата им куца яко. То не бяха "фашисти" в Киев, то не беше "народна република" в Донецк, то не бяха полски и литовски наемници на Майдана. Доста са далече от "всенародното" недоволство при цветните революции.
Това, което ме притеснява мен лично е, че Путин едно към едно копира аргументите на Хитлер отпреди 80 години - в Русия и Украйна живее един народ (в Германия и Австрия също); присъединяването на Крим към Русия става след всенароден референдум (на Австрия към Германия също); с присъединяването на Крим към Русия се коригират исторически несправедливости (с аншлуса и Мюнхенското споразумение също); Западните демокрации са виновни за събитията на Майдана (на Хитлер също му бяха виновни французите и англичаните). Това, което ме притеснява е, че Путин, подобно на Хитлер, също трябва да бъде спрян, но западните страни са объркани и уплашени в момента.
А най-много ме притеснява фактът, че руснаците имат атомни бомби и това е единствения начин да се противопоставят на западните и американската армии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!