22 април 2014

Богатите също плачат

Някакво момиченце от детската градина на сина ми има рожден ден и го кани. Рожденият ден се провежда по модерен начин, в детски кът на сладкарница, с нает аниматор, а ние, родителите седим в сладкарницата и си говорим.
Аз всъщност повече седя и слушам.
Срещу мен са седнали мъж и жена, семейство, чиято малка дъщеря е в групата на сина ми. Разбирам, че голямата им дъщеря тази година е в седми клас и и предстои кандидатстване. Мераците са Немската гимназия, защото там първо балът е най-висок; второ - в Германия висшето образование е безплатно (аз мисля, че имаше някаква символична такса, но като цяло май е нещо такова) и трето - Германия като цяло е уредена страна. 
До тях седи също някаква жена, която виждам за пръв път и която, разбирам, живее в Испания или Франция, но която споделя ценната информация от нейна позната, работеща в агенция за преводи в София, че 70% от работата им е легализация на дипломи и основният език е немски. 
След това дружно се съгласяват, че в България бъдеще за отрочетата им няма и затова най-добре е да емигрират в Германия. 
Семейството е със завидни финансови възможности - таткото смени едно лъскаво БМВ петица с някакво по-лъскаво от по-висок клас. И всичко щеше да му е наред, ако нямаше навика на селски тарикат да паркира на бетоновата алея зад детската градина сутрин, когато води дъщеря си. Въпросната алея е направена не за паркинг, а за да минава по нея камиончето, което снабдява градината с храна. Като си се засилил да пращаш отрочето си в Германия, помисли си дали в Германия ще паркираш като арабин в пустиня?
До мен пък седи бащата на рожденичката и за 20 минути смени 3 коли - мерцедеси, БМВ-та, сега за мерцедес пак се оглеждал, за жена си, ама джип. И на бензин да бъде, че да му сложи газова. Сега от Италия много хубави коли внесли хората, щото в Италия излязъл някакъв закон, според който колкото е по-мощна колата, толкова по-голям данък им слагали. И италианците масово си продавали колите (на българи, вероятно). Така едно БМВ, дето в Германия струвало над 100 000 евро можеш да го купиш в България за 40 000, внос от Италия. Изобретателни хора са българите. Е например, българите в Америка едно 80% се издържат от кражби от банкомати. Крадат, със сканиращи устройства, с какво ли не. И особено апаратите, които събират ТОЛ-таксите от американските магистрали. Един почивен ден им носи около 20 000 долара!!! Че за какво да работят тогава? Въобще, човекът е в час с кражбите на луксозни автомобили, цените на колите "нов внос", трудовите интереси на криминалния контингент, пътищата в Турция и Гърция, Западна Европа ... да не изброявам, да не изброявам.
Но и той се включва в хора за Германия, споделяйки, че всичко младо и кадърно заминава за там. Че как иначе, един лекар у нас повече от 1 200 лв не взема, то това пари ли са? Човекът е пътувал в Гърция, в Турция, свят е видял (както казваше един литературен герой "... Ии, ами аз що свят съм изтръшнал! Ц.. ц.. ц.. Ти остави Едрене, Цариград, ами във Влашко! Ти вярваш ли? Туй Гюргево, Турну Мъгуреле, Плоещ, Питещ, Браила, Букурещ, Галац...") - може да му се има доверие. 
Всички заедно стигат до заключението, че нямаме държава, то това нашето държава ли е, че да им остават децата тук?
Мислено се съгласявам с тях за държавата ни. 
Ако имахме нормална държава всяка сутрин един полицай щеше да се навърта около импровизираният паркинг зад детската градина и да раздава глоби. И ако бяхме нормална държава, глобата щеше да е обвързана с доходите на шофьора. 
Ако бяхме нормална държава, чобаните щяха да се занимават с овце по селата, а не да сменят автомобили втора ръка през 3 месеца и нямаше да се обаждат, че са видели свят с едно ходене до Халкидики и Кушадасъ на all inclusive. 
А бе всъщност, нормална държава сме - и у нас богатите плачат!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!