03 април 2014

Омерта

Спазването на закона на омертата от Филип Златанов до тук му струва 3,5 години
Във филмите за мафията един от основните закони е омертата. За него има различни определения, но основното е да отричаш до дупка. Не съм бил аз, не съм видял, не помня, мафия не съществува.
Във филмите обаче мафиотчетата обикновено са от "добрите". Или пък има някаква симпатия към тях. Или пък си казваш "А бе това е само филм" и не се впрягаш толкова. Във филмите обаче. В действителността е съвсем различно, там героят обикновено не доживява до процес.
Мафията си има свои закони.
Омертата в случая не е в мълчанието на Филип Златанов и "амнезията" му кой стои зад инициалите Б.Б., И.Ф. и Ц.Ц. от прословутото му тефтерче. Бил си драскал на заседанията, а сега не помнел - нормално е да не помни, живее му се. Омертата е там, че всички знаят кой стои зад тези инициали, но се правим на леко учудени. Омертата е там, че никой не му поиска обяснения какво правят в тефтерчето му имена на магистрати и политици. А днес вече всички услужливо сме забравили за тях. 
Разликата между нас и белите държави е, че досега Златанов отдавна да е "пропял". Както и тая с амнезията и драсканиците нямаше да мине пред тамошните съдии, които щяха да го пратят да си събира мислите в някой затвор без да му се церемонят толкова.
Докато у нас ... Ех, у нас! У нас още Радичков го е казал, че светът се крепи на мълчанието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!