13 април 2014

Мъфинче тук, мъфинче там


Резултат с изображение за мъфиниГоляма мания са мъфините, се оказва. Няма значение дали си влязъл в кварталната сладкарница или си в Коста кафе или Старбъгс - навсякъде ти предлагат мъфини.
Бе това е само кекс бе, хора! Кекс! К`во толкова му се превъзнасяте?
То не са мъфини с шоколад, мъфини с боровинки, мъфини с горски плодове, мъфини без горски плодове, мъфини с пълнеж, мъфини с глазура, с ядки, без ядки, мъфини с незнамощекаквоси. 
Мъфините са навсякъде. В топблог.ком има поне 20 блога за готвене, в които неизбежно надничат мъфините. Съвсем сериозно го казвам. Отделно са кулинарните сайтове, и там рецепти за мъфини (и тук) дал Господ. Да не споменавам и разните му профили в Голямата простотия, дето се споделят, снимат и излагат на показ всевъзможни видове мъфини. 
Мъфините превзеха кулинарните страници на женските списания.
Внесохме си културата на пиене на кафе в кафенета като Коста кафе и Старбъгс, където ти обясняват как кафето, дето го пиеш, е толкова специално и приготвено само и единствено за теб по толкова уникален начин, че струва 5,20 лв чашата. Свикнахме с това. Сега свикваме и с мъфините, щото не върви да пиеш кафе без мъфин. Просташко е някак си. Утре ще решиш, че и слънчогледови семки може да люпиш с кафето, а то къде дават така?
Чудя се, къде ли щеше да е България днес, ако преди 100 - 120 години майките изпращаха децата си да пасат добитъка лятос вместо с питка хляб, бучка сиренце и две глави лук с 2-3 мъфина, да си ги изяде като огладнее. Представяте ли си, а?
Къде изчезнаха старите кексове, да не говоря за баницата с бозата, мекиците, че и палачинките дават фира? Баницата с бозата днес за нас са това, което е тиквата за Душко Добродушков. Както казва лирическият герой, просташко и селяндурско е да ядеш баница и боза. Лате с мъфин си е друго, а? И мъфинът да е с боровинки, задължително! 
Въобще, мъфинче тук, мъфинче там ... мъфини навсякъде, никнат като гъби и се размножават. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!