27 юли 2014

Надявам се

В проведения днес избор на председател на БСП бях на страната на Михаил Миков. Не че е от особено значение, нито съм член на партията, нито са ме викали да ме питат и да гласувам. И не че имам нещо против останалите кандидати (с малки изключения, и то не относно Майя Манолова).
За разлика от предния път, когато Георги Първанов посочи наследника си и за разлика от ерата на Станишев начело на БСП, когато кандидатите срещу него бяха просто за цвят и миризма, този път имаше реален избор. Не само като брой, но и като авторитети. Е вярно, не е началото на 90-те, когато в БСП имаше изобилие от разпознаваеми лица, а тогава и беше партия-мастодонт - менят се времената, но важното е, че БСП не е ГЕРБ, не е ББЦ, не е РЗС, НДСВ или някое от останалите политически ГМО-та, където лидерът е един-единствен, лидер с главно "Л" и след него - край, партията престава да съществува.
За разлика от вече бившият председател на БСП, Миков не е расъл под стъклен похлупак и едва ли дипломната му работа е за ролята на униформата в съветската армия.
Адски е прав Миков, когато казва, че партиите-еднодневки не могат да бъдат тенденция. А за съжаление у нас те са мейнстрийм от доста време - днешният електорат на ГЕРБ е бившият електорат на НДСВ и още по-бившият електорат на СДС. А къде са днес тези славни от миналото?
Има и нещо друго, което ми прави впечатление.
В настоящето Народно събрание, на което Михаил Миков е председател, той се стреми да се придържа към буквата на закона. Е вярно, понякога е в полза на различни процедурни хватки, но такъв беше отиващият си парламент. В крайна сметка, не е виновен, че юридическият капацитет на ГЕРБ е ограничен до Цецко, Цецка и Фидоошу. Щото, извинявайте, ама от проваления избор на Венета Марковска за конституционен съдия до настоящите щения на г-н Президента Народното събрание да делегира допълнителни пълномощия на служебното правителство, което то (събранието) няма право да прави (в Конституцията точно и ясно си е казано какво прави едно служебно правителство, за какво се назначава и какво трябва да свърши) - който откъдето свърне и дърпа законите към себе си и ги гласи както на него му е удобно.
Не си правя илюзии, че като си смени лидерът, БСП веднага ще стане харесвана партия. Нито, че ще постигне някакви чудеса на предстоящите избори. 
Но поне се надявам това да е избор в правилната посока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!