09 декември 2011

"Линкълн" и Обществото на ощипаните госпожици

Светият Линкълн
Значителна част от интернет пространството у нас от два дни коментира новината за митрополит Кирил и неговия "Линкълн". Например Дарик и дир.бг, сайтовете които основно следя, но ако се разрови човек в нета, ще намери новини и коментари по събитието на много места, тя новината е от няколко дни. Без да се наемам да бъда адвокат на светиня му и без да събирам камъни, за да го замерям с тях реших и аз да коментирам събитието, като първо искам да направя кратко въведение.
Религиозен съм, вярващ съм и имам страх от Бога. Не от някаква абстрактна сила (Висш разум, както го наричат някои), която някъде в Отвъдното, а точно от Бога - от него, Исус Христос. Дори имам един много голям грях към църквата, едно неизпълнено обещание и не знам кога ли Господ ще ми напомни за него и какво ли ще бъде напомнянето. За тази ми религиозност има две основни причини - първо, обичам Историята и знам, че  у нас Българската православна църква е играла значително роля през всичките си почти 12 века на съществуване. Второ - "Малкото кокиченце". "Малкото кокиченце" ми беше гадже преди 5-6 години и покрай нея прекарвах доста време в църквите (тя имаше навика види ли църква, да влиза и да пали свещ; представа си нямате колко църкви има в центъра на София, и всичките работят!). Мисля, че е достатъчно да спомена, че прекарвах почти всяка неделя в черква. Това не ме направи религиозен фанатик, но ме накара да погледна на църквата по друг начин, с други очи. А още повече, че тогава имах и известни лични проблеми и имах нужда от опора и надежда, които получих - да, именно, от църквата. 
Тогава научих следното - църквата трябва да се търси и с нея трябва да се говори. Добрият свещеник може много да ти помогне - те принципно са начетени и интелигентни хора, които (това им е част от работата) поставят земното и плътското настрана и с тях разговорът наистина е смислен. Ако търси Бога, човек може да го намери и без да влиза в Божия храм, няма универсална рецепта за това, но църквата е една много удобна институция за тази цел.
А през същото това лято във вестниците видях снимка на свещеника, на когото се изповядах и който ми помогна да намеря своя път напред - беше сниман как отива да отслужи панахида за бай Миле, ако не се лъжа. Това по никакъв начин не омаловажи казаното и направеното от него, нито ме накара да го презирам или да го оплювам като мафиот или мутра. В крайна сметка, след като хората като бай Миле могат да си позволят най-добрите адвокати и лекари, защо да пренебрегват и добрите свещеници? Така е било не само днес, и не само в България.
Та да се върна на новината за митрополита и неговия "Линкълн". Който автомобил се оказва, е купен и дарен от фирма, а не е разход на митрополията. И който струвал, по признания на самите отци - 36 000 долара (малко над 52 000 лв по курса за деня).
Ако дядо Кирил беше пристигнал на литургията за Никулден на обикновена Дачия, Лада или Шкода (трите най-евтини автомобила в България) едва ли щеше да направи такова впечатление и да предизвика такава реакция. Шкода, например предлагат Октавия Лорент&Клемент (най-скъпата модификация на Октавия) за малко над 50 000 лв в зависимост от вида и обема на двигателя - това съвсем не е евтин автомобил. Е, появи се и изтърканото и тъпо обяснение, че видите ли много пътували отците от Варненската митрополия (пък тя не е малка), много се грижели за своето паство и да бъдели свежи и отпочинали я взели тази кола, а не от съблазън по лукса, светското и греховното, Боже опази!
От друга страна будните български граждани надигнаха глас като цял пансион ощипани госпожици, че не прилича на отците да полагат изморените си телеса в такъв лукс и разкош, че тази кола пари струва, пък гладни и бездомни дал Господ в митрополията и т.н., и т.н. Разровете нета, вижте новинарските сайтове, вижте блоговете и ще разберете за какво иде реч. Само че ще разберете и някои други неща.
Файл:CastingoutMoneyChangers.jpg
Христос изгонва търговците от храма, 
картина от Карл Блох
Ще разберете, че за 99% от ощипаните госпожици църквата е сграда, която веднъж годишно се обикаля 3 пъти, палят се свещи, чукат се яйца и се ядат козунаци. Защото именно затова започнах с този пост с въведението за Малкото кокиченце, защото от опит знам колко и какъв народ основно посещава църквите. Да не говорим, че има места у нас, където единствено циганите правят компания на свещениците в църквите (това за сведение на онези, които искат циганите на сапун). Четейки коментарите под новината в Дарикнюз няма начин да не ми се набие постоянно повтаряната мантра за търговците в храма. Лошото е, че хората, които я повтарят, знаят само това и нищо повече. Не знаят къде точно в Библията е описано, не знаят къде е този храм (Ерусалим), на кой празник е станало (Пасха) и т.н. Не че ще идат утре да запалят свещ в същия този храм; не, че ще отидат да се помолят за себе си и за своите близки; не, че могат да цитират местата от Библията, където се говори за смиреността на духовенството и отричането от светската суета и блясък. Той владиката Кирил си ги знае много добре тия неща, ами тия, които мятат камъни по него да бяха се подготвили. Иначе се оказва, че е възмутително един владика да ползва скъп автомобил и това отприщва вълна от гражданско недоволство (а граждани и миряни са две различни неща), но когато мутрите или селски тарикати, забогатели от далаверки покрай политиката завардят центъра и паркират луксозните си лимузини (много по-скъпи от "Линкълн"-а на митрополита) по тротоарите, това е напълно нормално и приемливо. Недопустимо е владиката да се вози в "Линкълн", но е допустимо кварталният дилър да се вози в пъти по-скъпото БМВ; допустимо е бивши депутати, запомнени/незапомнени с нищоправене и нищоказване в близкото минало да демонстрират висок стандарт и никой да не ги пита "Откъде пари за това?". Тогава няма дискусии в нета и няма възмутени граждани. Нищо, че понякога и светите отци са в компанията на споменатите мутри, дилъри и бивши депутати. Още повече, че 45 години комунизъм (атеизъм) + 12 години разкол насадиха едно погрешно отношение на българите към Църквата като към селско читалище - ако ни изнася, ще уволним библиотекарката, ако ни изнася, ще сменим настоятелството, ако ни изнася, ще направим от салона дискотека или бар. Ако искаме, свикваме отчетно-изборно събрание и сменяме владиката. 
И така, от една страна имаме трудно обясним автомобил за един митрополит, а от друга паство, което още дълго време няма да проумее, че думата "оставка" я няма в Библията и че митрополита не е селски кмет, да го избираме, сваляме и назначаваме когато ни скимне. 
Че не всичко е наред в светата ни Православна църква - не е. Че е абсурдно един отец да се вози в нов "Линкълн", а друг да търси пари за приют за бедните - абсурдно е. Колко от роптаещите против лимузината на  владиката дариха на отец Иван и неговия приют? И докато има такива новини, този "Линкълн" е абсурден, а реакцията срещу него е лицемерна. Нещо ново?

7 коментара:

  1. :)Предполагам, че и ти си го чел: "Озлобеният атеист не толкова не вярва в Бог, колкото изпитва към него неприязън."
    Джордж Оруел

    ОтговорИзтриване
  2. Не, от Оруел съм чел само 1984 и Фермата на животните

    ОтговорИзтриване
  3. И аз си мислех щрихирано на същата вълна, но ти естествено си си го написал точно както трябва. Пухи

    ОтговорИзтриване
  4. Пускам те в Свежо.

    ОтговорИзтриване
  5. Популярен си. Пуснах ти материала със заглавие "За лицемерието на лицемерите' И за Русия и Путин - също стана популярно преди този. Цитирала съм ти блога като първоизточник. Виждаш ли, хората те харесват. Пухи

    ОтговорИзтриване
  6. А, въпроса с харесването го решавам по други критерии - иначе много ти благодаря за усилията. Лошото е, че веднъж като си тръгна и не се обръщам назад.
    Да не говоря, че за мен Свежо.нет си няква сектичка, аз с какви по-интересни постове не съм ставал популярен...

    ОтговорИзтриване
  7. Хубаво. Остротата на копието с което написана е сигорната мяра за ефекта на тази статия. Виждаме
    всички отново , че дорбия критичен тон ще се понрави/не и на християни и на безверника.Защо
    обаче тъй лесно сме готови да подминем тези думи
    написани с плам от този млад мъж ? Или пламъка на нашия гняв е все още тих и смирен.Вижда се обаче , че силата на будното слово се заражда и в
    мойта вгурчена от соц/пост соца душа и затуй такива статии са нещо добро като да чуеш любимитеси рок песни в стила на рак-поп класиката на 70-те.

    ОтговорИзтриване

За Бога, братя, коментирайте!