03 декември 2011

Какъв е?

Писна ми от тоя. Ей от тоя, тъпанарят от Банкя! Нарочно съм прасна една снимка, на която го раздава център-нападател, защото темата е ритнитопковска. Точно така, ритнитопковска. Борисов е всичко друго (разбрахме със сигурност, че е баш художникът на кабинета), но не и футболист. 
Той и политик не е - да не давам примери, ще дойде момент и затова. Колкото и да се напъва, Борисов никога няма да надскочи образа на селския тарикат, достигнал до висок пост. А поведението му точно такова, на бай Ганю, намърдващ се в първа класа с второкласния си билет. Тарикатлък малко, ако мине. Макар и да се отклонявам от основната си мисъл, не мога да не спомена, че от своя кумир Тодор Живков до този момент не сме видели да е усвоил нещо друго, освен правешките номерца. Тия приказки, че Бойко се е учил от Царя и от Тодор Живков на този етап си остават приказки; а наученото не надхвърля прословутите маньоври на другарят Живков и нищоказването на Негово Величество.
И това всичкото в момент, когато ЕС е оплетен като пате в кълчища, когато се говори за излизане на Гърция от еврозоната, за нова криза, за стагнация; когато се понижават кредитни рейтинги и се повишава безработицата; когато дори Италия, член на Г-7 се разлюля, а политическия баджанак на Бойко излетя от властта; когато всички останали правителства се мъчат да повишат доходите и да намалят безработицата, точно в този момент нашия юнак е зает да търси спонсори на Левски и ЦСКА.
Щот` си няма друга работа, очевидно!
Не, не - само и единствено в България човек може да се занимава с всичко друго, но не и с това, което му е задължение и не само да го оставят да го прави, но и да му се позволи да дава акъл на другите, че не работят усилено! Докато беше кмет, Борисов играеше тенис с Любо Пенев, риташе топка на терените на "Спортна София" и провеждаше политическите си срещи. До тук нищо лошо - само че всичко това във времето от 8:00 до 17:00 ч, когато би трябвало да бъде кмет. Да се занимава с проблемите на града. И очевидно чувството за безнаказаност позволява на Борисов да живее в някакъв негов си, имагинерен свят, в който се влиза единствено след като три пъти кажеш "Congratulations, General!".
Що се чудим, че ни е скапан живота и са ни ниски заплатите, след като този, на когото сме поверили държавата си се чуди с какво да си уплътни времето?
Докога държавата ще се намесва, ще оправя, ще финансира? До кога ще приемаме за нормално държавната намеса в частния бизнес за щяло и нещяло?
Няма ли кой да му обясни на тоя тъпанар, че Левски, ЦСКА, Берое - това са 100% частни акционерни дружества и не е работа на министър-председателя под каквато и да било форма да взема отношение към тяхното финансиране? Като толкова се среща с Берлускони, не можа ли да го поразпита кой дърпа конците в Милан, докато той бунга-бунга цяла Италия?
Дали Дейвид Камерън търси спонсори за Нотингам Форест или Лийдс Юнайтед, щото едно време са били носители на европейски купи, пък сега се мотат по долните дивизии? Дали Ангела Меркел урежда спонсори за Кьолн или Айнтрахт, защото фалирането на клубовете ще остави без футболна радост жителите на Кьолн и Франкфурт на Майн? Дали новоизбраният министър - председател на Испания Мариано Рахой ще търси спонсори за Ла Коруня или Реал Сарагоса, щото са му симпатични?
Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена ...Откога е в задълженията на един министър - председател да преговаря за финансирането на частни компании? Не е ли логичен въпроса - срещу какво един министър - председател се ангажира да осигури финансиране на един футболен клуб? И ако Бойко Борисов ще търси спонсор на Левски, какво правят в такъв случай Константин Баждеков и членовете на УС на ПФК Левски, начело с Жоро Дантелата?
А я да видим какво пък е свършил до този момент Борисов?
Берое - по заповед на щуката и по желание на Борисов - собственост на ТЕЦ "Марица Изток ІІ". ЦСКА - ще бъде спонсориран от "Асарел Медет". В двете АД-та държавата ни е акционер - от над 50% до 1 златна акция.
Както са тръгнали нещата, залагам, че голямата чужда банка за Левски ще се окаже Уникредит Булбанк.
А бе пич, ми аз не съм съгласен! Не виждам нито справедливостта, нито резон една държавна фирма да спонсорира конкретен футболен клуб. Не виждам защо "Асарел Медет" да не бъде основен спонсор на Славия например. С какво са по-лоши от ЦСКА? Не разбирам защо ТЕЦ Марица 2 да не стане собственик на Етър или Спартак Плевен?
Не съм съгласен печалбата, която генерира една фирма с държавно участие да се източва под формата на спонсорство в джобовете на едно АД без грам държавно участие в него. Този комунизъм у нас можеше да се извършва преди 1989 година, когато всичко беше държавна собственост; а в днешни дни единствено в богатите страни, както направиха в САЩ и Западна Европа, отпускайки държавни пари на частните банки и автомобилопроизводители през 2008 - 2009 година за да ги извадят от кризата. Само че там ставаше въпрос за икономика, за заетост, за заплати и за спасяване не само на националните икономики; докато в нашия случай каква ще е ползата за ТЕЦ "Марица Изток ІІ" от финансирането на Берое? Да предположим, че Берое стане фактор в българския футбол, започне редовно да играе в евротурнирите и вземе, че елиминира разни френски или немски отбори - представяте ли си как французите веднага се връзват към българската електропреносна мрежа и настояват да купуват ток само и единствено от ТЕЦ Марица 2?
А как виждате привържениците на ЦСКА да се редят на опашка, за да си купят медна руда, меден концентрат и електролитна мед?
Между другото, разпоредбите на УЕФА не позволяват два отбора с един и същ спонсор да участват в един и същ турнир за да се предотврати нагласяването на резултатите. А в нашия случай в по-малка или в по-голяма степен спонсор се явява държавата - за какво говорим?
Докато в същото време Бойко Борисов, понеже всичко е оправил в държавата и вече футбола само остана, та с доволния вид на преяло прасе точно преди Коледа обяснява как го търсят да помага и как той откликва. Че ние затова ли те пратихме там бе, шушумиго? Как пък си намираш все такива абстрактни задачи, и докато не ги свършиш, не мирясваш?
Помните ли, преди почти 2 години полицията арестува Георги Славов - Главата след едно спречкване с Владо Арабаджиев пред пловдивско заведение. И тъй като вече беше започнал да се изживява като премиерът - слънце, Борисов побързал да даде акъл на пловдивския съд относно задържането на Главата. При което последния извадил пред съдиите разпечатаното изказване на Тъпанаря от Банкя и го прочел. След което попитал: "Тоя премиер ли е, полицай ли е?".
Какъв е?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!