01 декември 2011

Нощен труд

Кой работи нощно време?
На първо място - ще ме прощавате, че с това започвам - проститутките. Покрай тях и таксиметровите шофьори. Следват пазачи, печатари, металурзи, хлебари. Продавачи в денонощни магазини и аптеки. Пилоти на самолети, дежурни военни, моряци, полицаи и, да не ги забравя - лекари.
Все хора, на които в трудовата характеристика е посочено, че ще работят нощно време (добре де, без проститутките) или ще им се налага да работят на смени или дежурства през нощта. Нощният труд е регламентиран от Кодекса на труда - кога може, кога не, кой може и кой не, как се заплаща и как се компенсира.
Оказа се, че и екипа на Дянков работел нощно време. И то пак не за себе си, ами за нас, диванетата, дето протестираме против вдигането на пенсионната възраст (дето се вика, за наше добро го прави правителството) - пари търсели хората, пари за пенсии и прочие благинки. 
Пари Дянков едва ли е намерил, по-скоро е извадил на светло някое "бушонче", което е заложил  предварително - малко финансова гимнастика. Обаче рапортуваме бодро, че въпреки повтаряното като мантра от две години "Пари няма!", за Дянков невъзможни неща няма и той пари винаги ще намери. Малка постна пица, какво да го правиш. Ако щете я яжте.
Та не ми е ясно следното:
  1. Кой ще плати за извънреден (че и нощен отгоре на всичко) труд на останалите след 8-часовия си работен ден служители на министерството "да търсят пари" в бюджета за следващата година, който беше приет преди по-малко от месец от НС? Заплащането на нощния труд е 20% от минималната часова работна заплата за отработен час или част от него. За 5 часа си е цяла дневна надница.
  2. Колко е продължил трудовия ден за екипа на Дянков, извършил геройският трудов подвиг?
  3. Чл. 140, ал. 3  от КТ - Работодателят е длъжен да осигурява на работниците и служителите топла храна, ободряващи напитки и други облекчаващи условия за ефективно полагане на нощния труд. Кой ще ги плати?
  4. След като нормалния 8 часов работен ден не стига на Дянков и екипа му да намерят пари за повишаването на минималните пенсии, ако всеки път ще висят извънредно по нощите, за да изсмучат 30 милиона (по 9 лв на пенсия месечно, така е по-добре да се каже) за туй или онуй, не е ли по-добре да ги уволним още сега? Днес са минималните пенсии, утре ще се зърнопроизводители, в други ден животновъди, тютюнопроизводителите и те ще се усетят, Янка Такева не е стачкувала в скоро време, БДЖ пък стачкува вече шести ден - е всеки път извънреден нощен труд, сандвичи, кафета и коли ли ще има? 
  5. В Министерски съвет или в Министерство на финансите работят ли т.нар. специалисти по Човешки ресурси и на тях (специалистите) никой ли не им е казвал, че хората/служителите (ресурсите) имат някакъв коеф. на ефективност на работата - сутрин са най-ефективни, към 11 ефективността им спада, след обед пак се покачва, за да тръгне окончателно надолу към 17:00 ч. Какво решение очаква Дянков от хора, които са станали в 6:30 сутринта, работили са 8 часа и са останали още към 5-6 часа отгоре? Аз ще ви кажа - грешно.

Преди години работих в българския клон на една американска фирма. Веднъж един от колегите отвъд океана се обади и с гордост рапортува, че тъй като изоставали с графиците за експедиция, просто в определени дни всички от администрацията останали след края на работното време и слизали в Монтажния цех, за да помагат при сглобяването на манипулаторите. И така за две седмици сглобили всички изпратени от България манипулатори. 
Кошмарът започнал при тестването на манипулаторите - незатегнати, пропуснати или пренатегнати крепежи, лошо свързване на електрическите компоненти, наранени повърхности и покрития и прочие дреболии (на пръв поглед), които все пак отнели време да се отстранят. А още по-големия кошмар започнал, когато клиентите започнали да се оплакват от същите или от по-сериозни проблеми, които минали някак си крайния заводски контрол, но се проявили при тях. От тогава знам - може и да знаеш как да завиеш винт в отвор, но ако не ти е работа, не го прави. Колкото и просто да е.
Комбинирано с казаното в т.5 по-горе въобще не схващам къде тук е новината и по какво трябва да се прехласваме? Че Дянков и екипа му не спят, за да ни е добре на нас ли? Че Дянков и екипа му правят и невъзможното, за да осигурят пари за пенсии ли? Че Дянков и екипа му не се притесняват да си заработват допълнително възнаграждение (а то идва от бюджета, тоест - от джоба ми), имитирайки дейност и представяйки я като свършване на много важна работа? Или че Дянков е като другарят Сталин - за него работният ден започва в 8 вечерта? 
Съдейки по начина, по който се поднася трудовият героизъм на служителите от екипа на Дянков очевидно не е зле да се помисли за закупуването на десетина походни легла за офисите на министерството (а защо не и по другите министерства), нощнички и пижамки, пантофи и одеялца. Дори може да се преровят складовете на Държавния резерв или закритото министерство на светкавиците и гръмотевиците (бедствията и авариите). За задължителното изхранване няма какво да се безпокоим, поне 3-4 вериги от пицарии ще се навият да доставят постни пици на половин цена за Дянков и екипа му.

2 коментара:

  1. С ИДИОТИ НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА.ВЪПРОСНИЯТ ЧОВЕК Е ОТ ТАЗИ КАТЕГОРИЯ.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, ако беше водопроводчик или главен счетоводител някъде. За съжаление е министър на финансите.

    ОтговорИзтриване

За Бога, братя, коментирайте!