13 август 2014

Амнезия и нетърпимост

По-лесно е да се посочат останалите живи мафиоти на снимката, отколкото да се изброят убитите.
Миналата година всяко назначение в кабинета "Орешарски" се приемаше на нож. Всяко, без изключение - задкулисно било, политическо, олигархично, гаф, не знам още какво си. Чистачка не можеше да се назначи тогава.
Един от най-ярките примери беше зам.-министърът на вътрешните работи Иван Иванов, задържал се на този пост едва 3 часа. Основно заради миналото си на шеф на шуменския клон на СИК от средата на 90-те години.
Не му помогна нито нормалната му (след това) биография, нито политическата академия във Фрайбург, нищо - обществото ни е нетърпимо към мутрите и мутренските години. До толкова, че босовете на СИК все още са на свобода, а братя Илиеви така и не доживяха да стигнат до съд, но виж, за шефа на регионалния офис в Шумен ...
Е вярно, едва ли шефът на офиса на СИК в град като Шумен се е занимавал само с лепене на стикери, признавам си го. Само че в годините, когато онзи човек е дърпал някакви конци в подземния свят, шефовете на СИК си направиха селфи на националния стадион с шампионския отбор на "Славия".
Пък тогава никой, ама абсолютно никой не каза: "Абе, това на терена, с шампионската купа на страната, са босовете на мафията у нас."
Не че не си го знаехме.
Пиша го това не за друго, а защото като се смени правителството, и изведнъж амнезия обхвана обществото и нетърпимостта му към подобни назначения рязко спада.
Например, няма проблем за шеф на митниците да бъде назначен Ваньо Танов. Няма да се спирам на умствения му багаж, то е достатъчно да припомня, че човекът се опита да се обади на ЕГН. Но все пак това беше шефът на митниците, който изтегли митничарите си от пивоварната "Леденика", щото Бойко Борисов беше поел ангажимент.
Този човек интересите на държавата ли ще защитава?
А за тази снимка думите не стигат ...
Не е проблем и назначението на Аглика Адамова. Кога я назначиха, кога я оплюха, кога и съдиите излязоха с декларация в нейна защита. Вероятно съдия Адамова-Петкова наистина не поддържа връзки с баща си, а и да поддържа не е фатално - още другарят Сталин е казал, че децата не отговарят за бащите си. Може наистина да е и кадърен съдия, защо не? Само че ми е чудно за какво ли са си говорили Красьо Черничкия, наричан кадровик на съдебната система, и един ректор на финансов ВУЗ с дъщеря магистрат? 
Къде ли е нетърпимостта на обществото ни в този случай? 
Похвална е реакцията на Съюза на съдиите в България, който защити една своя колега. Къде беше този съд, когато семейната приятелка на Цв. Цв. оглави СГС, а един също толкова опитен, колкото Аглика Адамова , съдия  беше смазан и унижаван?
Къде бяха хората от площадите тогава? Къде бяха и къде са сега "Ранобудните студенти"? И защо сега никой не пита "Кой?" по адрес на Ваньо Танов?
Може би защото ни е обхванала амнезия?
Или може би защото нетърпимостта ни се изчерпа покрай Орешарски?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!