09 август 2014

Възпитаниците

Българи, които са получили своето образование в чужбина е имало и преди, има и сега. 
С една тънка разлика обаче.
Дипломата на Делян Добрев за бакалавър по изкуствата,
каквото и да значи това.
Българите едно време изкарвали обучението си (някои пълно, други само докторска степен), след което се връщали у нас и започвали да си вадят хляба с дипломата си. Едни ставали лекари, други архитекти или инженери по фабриките, трети започвали да преподават - кой за каквото е учил. Някои от тях стигали и до управлението на страната, но издигането им ставало пред очите на цялото общество, което ги виждало какво могат и колко знаят. То по онова време и университетите по чужбина са били кът, та изборът е бил между Екс-ан-Прованс, Берлин, Мюнхен, Прага, Виена, Москва, Петербург и т.н. А да не споменавам възпитаниците на прочутия Робърт колеж в Цариград, те са друга история.
В днешно време ситуацията е малко така по-различна ("...бе тва вашто не е точно хип-хоп" както се казва).
Днес кадърните българчета, които излизат да учат в чужбина обикновено след завършването си остават зад граница да си вадят хляба. Тия, дето се връщат пък много често са завършили някоя Международна Висша школа по мазане на филии с лютеница и с гордост размахват получената тапия.
Така например Делян Добрев стана министър на икономиката, енергетиката и туризма с бакалавърска диплома по история на изкуствата от никому неизвестния Уеслиански университет, Мидълтаун, Кънектикът. Няма лошо, човекът в чужбина е учил, английски говори (предполага се), за икономист е чел, какво повече?
То всъщност Добрев с мед да го намажеш.
Служебният министър на транспорта, Николина Ангелова се оказа Харвардски възпитаник. По-точно, изкарала е някакъв курс в Harvard business school, което не е баш Харвардски университет и не личи от СВ-то и да е киснала 4 години там. А както се разбира и от "24 часа", Николина Ангелова е изкарала някакъв курс по някаква пунта-мара програма за млади световни лидери, за който няма да получи диплома, а само сертификат. Подобни курсове се провеждаха и преди години, само че тогава бяха от тази страна на Завесата, не бяха за млади световни лидери, а беше нещо, свързано с борбата за мир, международната солидарност и световния пролетариат.
Не знам дали самата Николина Ангелова сама се пише харвардски възпитаник, или медиите и направиха лоша услуга в стремежа си да покажат колко калпаво е правителството на Орешарски и какъв печен екип е събрал Росен Плевнелиев, но за мен лично, за да се нарече някой възпитаник на учебно заведение е необходимо много повече от двуседмичен курс. А най-често възпитаниците на даден университет се познават по делата им в живота, а не по дипломите и сертификатите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!