21 август 2014

За санкциите

Европа и САЩ наложиха санкции на Русия, Путин им отвърна със същото. Както се казва, каквото повикало, такова се обадило.
Само че нещата не са толкова прости.
  1. Ако от ЕС искат наистина да ударят икономически Русия, досега трябваше 20 пъти да са спрели газта на "Северен поток". Толкова е просто - от Изток на Запад тече газ, в обратна посока текат пари. Обажда се Меркел на Путин и му казва: "Г-н Путин, докато не престанат престрелките в Източна Украйна няма да внасяме газ от Русия и по този начин косвено да финансираме "зелените ви човечета".
    Ма не го направи и няма да го направи - не са толко прости немците.
  2. Освен на газ, Русия е източник и на руски туристи. Които, повярвайте ми, отдавна, ама отдавна нямат нищо общо с образа на "новый русский" (не че са изчезнали, просто братушките се цивилизоваха). Руският турист е сериозен и надежден източник на постъпления в БВП-то на туристическите дестинации в ЕС. Но тъй като става въпрос за ценности и морал, нищо не пречи на ЕС да вкара малко санкции и тук - с опашки пред посолствата например, с квоти за туристи, с изходни и входни визи, с "преференциални" цени за руснаци по курортите. Искате да почивате на Ривиерата - нъцки, докато се мотате по Донецк и Луганск ще видите Ривиерата през крив макарон.
    Но и това не се случи.
  3. Освен да внася стоки от Русия, ЕС е доста солиден износител за тамошния пазар. И понеже си говорим за ценности и морал, можеше ЕС да изпревари Путин и сам да се спре от руския пазар. Един вид "Докато не се оправят нещата в Украйна, няма да изнасяме нищо за Русия - нито автомобили, нито храни, нито дрехи, нищо! Наши фирми няма да изпълняват проекти в Русия, няма да позволяваме руски фирми да развиват бизнес на територията на ЕС!"
    Но и това, разбира се, не се случи.
Сега да видим какво е положението в Русия. 
Путин вече веднъж спря газта на Европа заради Украйна; Путин вече веднъж
предупреди, че и дървата се вземат от Сибир- май никой не го слуша.
Ами никакво.
  1. Преди време, когато Русия анексира Крим ЕС наложи някакви санкции на Русия и заплаши с още, на което една моя позната от Москва отговори "А мне фиолетово от этых санкции!". 
  2. Путин елегантно показа на ЕС и САЩ, че и на него му е "фиолетово" и че икономическата география не почва във Вашингтон и не свършва в Брюксел.
  3. Рейтингът на Путин расте, напук на санкциите.
Дори тук попаднах на един материал, който показва от какво ще се лишат руснаците след въвеждането на санкциите. И какво се оказа - че като изключим сирената, пазарният дял на храните от ЕС в Русия се движи между 13,1 и 13,9%. Австралийското говеждо и канадския кленов сироп пък въобще не си струва да се коментират.
А къде сме ние?
Ами ние сме в ролята на лирическия герой в поговорката "Където си мерят пишките, не си бутай гъза!"
От една страна сме в ЕС и неохотно се мъчим да оправдаем санкциите за себе си, макар че:
  1. Не видяхме и един лев компенсации за загубите ни по време на Югоембаргото.
  2. Не видяхме никакъв кяр от участието си в "Коалицията на желаещите"  и в "Нова Европа" по време на войната в Ирак. Нито български фирми отидоха да строят и възстановяват Ирак, нито внасяме евтин петрол от там. Ще ви припомня, че тогава се разрази търговска война между САЩ и Франция, в резултат на което американците бойкотираха френските сирена и вина. От това не намазахме ние, въпреки славното заблуждение, в което живеем относно нашите сирена и вина. А с годините Франция и САЩ изгладиха отношенията помежду си и пак си търгуват.
  3. Проектът "Набуко" отиде, та се не видя, а в същото време ЕС използва "Южен поток" за натиск срещу Русия. Нищо лично, пичове, ама айде да видим някакъв кяр от висенето ни в ЕС най-сетне, пък тогава спирайте който си газопровод искате.
  4. Въпреки, че сме сочени за една от най-застрашените страни от санкциите на ЕС срещу Русия, не смятам, че това е така по ред причини: първо, нашият основен търговски партньор е самият ЕС, а не Русия; необятните руски пазари, които очакват българските стоки с нетърпение е една много хубава градска легенда. С какво сме пробили там? С виното "Меча кръв", което руснаците пиеха преди 1989 г, защото нямаха достъп до френски, испански, италиански, чилийски, аржентински или южноафрикански вина? Със сирената ли, дето отвяват френските и италианските сирена на който пазар ги срещнат? Със зеленчуците си ли? Я вижте пак линка горе, руснаците внасят чушки и домати от Холандия и никой дори не споменава държавици като България, Гърция и Кипър.
Въобще, тая работа със санкциите взе да загрубява. И имам едно такова неприятно усещане за крайния резултат от този мач.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!