23 декември 2016

Задължително гласувам, но не помня за кого

Колкото повече време минава от референдума на Слави, толкова повече се убеждавам, че мажоритарна система не трябва да бъде въвеждана. 

Върви онзи ден въпросното шоу, Слави пратил някакъв шушляк да си играе на репортер в Пловдив, щото в Пловдивско имало 700 000 избиратели, та застанал шушляка на главната да разпитва минувачите:

- Вие гласувахте ли на последните парламентарни избори?

- Гласувах ..., гласувах ..., винаги гласувам - отговарят му минувачите.

- А знаете ли тогава кой е вашият депутат, от избирателния район? - продължава интервюто.

- Мииии ... - вдигат рамене минувачите.

- А каква трябва да е избирателната система според вас? - забива последният пирон в ковчега на пропорционалната система шушлякът.

- Мажоритарна ..., мажоритарна ... задължително мажоритарна! - в един глас отговарят минувачите, все едно са си плюли в устите. 

Тия, същите, които секунди преди това са признали, че са гласували на изборите, но не знаят за кого точно.

Да обобщя: защитниците на мажоритарната система са хора, които гласуват на парламентарни избори, но не помнят името поне на водача на листата, за която са гласували.

Въпросният шушляк обаче не се задълбочава в социологическото си проучване, не пита: "Добре бе, как може да гласуваш и да не помниш за кого си гласувал?", не задава въпроса: "Вие наясно ли сте с предимствата и недостатъците на мажоритарната и пропорционалната избирателни системи?", но то и няма особен смисъл да пита това, той отговора във всички случаи ще е "ми то-о-о-о ...".

А сега си помислете тия 2,5 млн, които поискаха мажоритарен избор на референдума, дали знаят за кого са гласували и кой е техният депутат? Всъщност, ако всичките 2,5 млн, гласували на референдума "За" мажоритарния избор са такива непаметливи дебили имаме сериозен проблем и вместо мажоритарна избирателна система май трябва да въвеждаме образователен ценз или тест за интелигентност преди изборите. А като цяло все повече се замислям върху смисъла на референдумите. Ако вземем пример от братските Съединени щати, там правят референдуми за щяло и за нещяло, като се почне от марихуаната и данъците и се свърши до презервативите в порнофилмите.

Ние сега като оправим избирателната система и до там ще стигнем, вие само гледайте. Особено когато работата се върши хора, които помнят 3 минути като маймуните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!