27 декември 2016

История с таджики


http://www.ritmeurasia.org/images/myfls/migraciya-v-ramkah-sng-.jpg

История от руския нет, преводът е мой:

Млада жена си купува апартамент в нов блок. Намира бригада таджики за супер-ремонт на апартамента и, на първия етаж. По време на ремонта таджиките никой не ги закача (таджиките са евтина имигрантска работна ръка, която върши онова, което руснаците не искат да работят в страната си (иначе го работят в емиграция) - бел. моя). Дори когато полицията ги спирала за проверка на документите около блока те просто отговаряли, че правят ремонт на еди-коя си и ги пускали веднага. Живеели на същото място, където работели, в апартамента. Пари получавали колкото да се хранят. А когато завършили ремонта ги прибрали като нелегално пребиваващи. Просто пристигнала полицията, прибрала ги и повече никой не ги видял. На практиката дамата просто си спестила от заплатата и помогнала на ФМС (Федералната Миграционна служба - бел. моя) да изпълни месечния си план.
След един-два дни съседите видели как полицията арестувала някакъв не-руски младеж, който искал да вземе от апартамента електроинструментите. Включила се алармата, полицията дошла и го прибрала. В полицията той обяснил, че искал да прибере единствено електоинструментите на колегите си, а ключ от апартамента имал, защото живял там, докато вървял ремонта. С документите му всичко било наред, в Русия пребивавал законно. И полицията го пуснала, тъй като имал всички необходими и валидни документи и опис на инструментите в ръка. От апартамента нищо чуждо не е взел, то и нямало и какво да се открадне, вътре бил само инвентара на майсторите-таджики.
А сега развръзката!
Пристига собственичката след два дни, отваря вратата и ... насреща и се излива река от фекалии, събрана от отходните тръби на 12-те етажа на сградата за последните два дни. Дограмата била нова, качествена и добре сложена от таджиките и не позволявала миризмата да се усеща на улицата. Качествена дограма! Вратата също имала тройно уплътнение. Качествена врата, Торекс (това е някаква марка врати - бел. моя)! 
На пода бил положен някакъв скъп паркет от бреза. Бил прецакан до последния квадратен сантиметър, в цялата квартира. Первазчетата също били от масив, също били поели достатъчно флуиди. 
Из квартирата плувало всичко - лайна, косми, каша, зеле, кой каквото е изхвърлил в тоалетната за последните два дни. Невероятна смрад!
Какво да се прави и кой е виновен?
Собственичката извикала веднага всички необходими служби за регистриране и отстраняване на аварията. Домоуправителят (в случая е представител на фирма, която се занимава с експлоатация и поддържане на сгради - бел.моя) в шок пресмятал колко ще струва на компанията му ремонта. Дамата и нейният юрист описват пораженията, без да скриват усмивките си. 
Пристигнали водопроводчици, спуснали се в мазето и извадили пакет с памперси, превързан са алуминиева тел. Домоуправителят си отдъхнал и повярвал в Бога. 
Дамата сега се опитва да намери виновен, който да я възмезди, засега безполезно.
Живущите на горните етажи да се обвиняват е безсмислено.
Домоуправителят и компанията му имат неопровержими улики в своя полза.
Таджиките са бедни, а и първо трябва да се докаже, че е тяхна работа.
Съдейки по това, че собственичката преминала от нов WV Бръмбар на очукан Голф работите и едва ли вървят успешно. По версии на живущите в блока ремонта е правен на кредит.
Минала повече от година. Паркета отдавна е сменен, но миризмата и до ден-днешен се усеща. Никой не живее в апартамента. Всички открито и казват кой го е направил и защо, но за привличане под съд няма нито възможност, нито смисъл.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!