19 февруари 2022

Другарю Манго по армейски

Един виц имаше навремето:


Левски от шампионския си сезон 1987/88

Размисли на циганина:
- Като им трябвам за работа, съм другарю Манго! Като трябва да ми плащат съм егати циганина ...

Кадри от официалния сайт на ОСК ЦСКА

Та така и на официалния сайт на чорбетата: историята на клуба сезон по сезон, за сезона 1987/88 шампионатното класиране е споменато с половин уста, фокусът на статията е върху спечелената Купа на НРБ, вероятно като основен турнир в онези години. На финала е победен "Левски" с разгромното 4:1 ("буквално попилява" за да съм точен). Третостепенния турнир за КСА не е във фокуса на ЦСКА и там славната армейска чета е отстранена след 0:3 "Витоша" рано-рано в турнира (1/8-финал) .

Така си е, като е за победа си победил "Левски", като е за загуба, загубил си от "Витоша".

Тук е момента да внеса своята лепта в историята на ЦСКА. 

Във въпросния сезон в шампионатните мачове ЦСКА на два пъти повежда с 2:0 и на два пъти го обръщат до 3:2. В първия мач за полусезона (бях на него) единия гол за "Левски" го отмениха заради доста спорна засада. Иначе ЦСКА поведе с 1:0 първото полувреме, след почивката ведната удвои, но между 52-та и 56-та минути Сираков и Гибона изравниха, между двата гола мушнаха и още един, въпросния отменен гол. Втория полусезон мачът беше доста по-интересен, ЦСКА пак поведе с 2:0 още до 8-та минута с два бързи гола на Пенев и Костадинов. Първо Пенев вкара от дузпа в 6-та (тая дузпа има връзка със споменатия по-горе финал за Купата на НРБ), после Костадинов удвои, но толкова им бяха силиците на чорбетата, "Левски" си реши мача за с 3 гола за 15 минути до 30-та. Много ми се иска да видя видео от този мач, търся го от години в нета, ама няма. 

На този фон е обяснимо защо първенството е споменато с половин уста на сайта на чорбетата. А колкото до мача от 1/8-финала за КСА, загубен от "Витоша" там също има история. Въпросният осминафинал се играе в един мач на стадиона на отбора-домакин, в случая ЦСКА. На "Армията" се изсипват 25 000 зрители, което е пълния капацитет на стадиона, като се има предвид че се играе и в работен ден, и в работно време, и е на 8 февруари отгоре на всичко си е доста прилична цифра. ЦСКА не само губи с 0:3 - те до тогава нямат победа над "Левски" на собствения си стадион (първата ще дойде едва през есента на 1999 г.), пропускат и дузпа (пропускат и при първия мач срещу "Левски" на "Армията" през лятото на 1985 като "Витоша" и "Средец", загубен с 1:2, ще пропуснат и при първата си победа на "Армията" през есента на 1999 г.). Колкото и да обезличават турнира за КСА, чорбетата не могат да скрият факта, че в него мач участват 7 от 11-те титуляри от финала за Купата на НРБ само 3 месеца по-късно. Не върви много да кажеш, че си излязъл с резервите ...

А пък на финала за Купата на НРБ (и на него бях) и там имаше дузпица за ЦСКА в много тънък момент, 5 минути преди почивката при резултат 1:1. Леко подпиране си беше, Стоичков въобще нямаше шанс да играе с топката, но пък имаше шанс да падне за дузпа. Въпросната дузпа пак беше бита от Пенев, който я би в обратния ъгъл на онази от шампионатния мач, загубен с 2:3. Боби Михайлов първия път се метна вдясно, а втория тръгна наляво, ама ... В края на мача, като стана ясно, че ЦСКА ще спаси сезона и няма да има втори "син" трипъл ("Левски" е първият отбор, спечелил в един сезон шампионската титла и купите на НРБ и КСА през 1984 г. То затова се дават дузпи, ама не всички ги вкарват) един човек зад нас се изказа: "Радвайте се бе, чорба нещастна, цял сезон ви бием ..."

Но да се върна на "другарю Манго": 4 мача за един сезон за ония години е максимумът, който може да се очаква. От тези 4 мача печелиш само 1, един губиш катастрофално на своя си стадион, в другите два те обръщат от 2:0 до 2:3, спасяваш загубата с отменен гол заради спорна засада и ти свирят 3 дузпи. Не звучи толкова лъскаво, а другарю Манго?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!