21 февруари 2022

Паралели

А беше време, когато руснаците си правеха майтапи с Обама за
техните "зелени човечета", които всъщност не бяха в Източна
Украйна и Крим.

 Юни 1941-ва. Хитлер държи 157 дивизии и 12 бригади на източната граница на Райха и официално няма никакво намерение да нахлува в СССР. 

Февруари 2022-ра. Путин държи 70 000 войници на руско-украинската граница и 30 000 на белоруско-украинската и официално няма никакво намерение да нахлува в Украйна.

Август 1939-та. На 31 август немските тайни служби организират операция "Консерви", при която преоблечени в полски униформи концлагеристи от лагера "Заксенхаузен" имитират нападение на полската армия срещу радиостанцията в пограничния немски град Глайвиц (дн. Гливице). Немската пропагандна машина се завърта на пълни обороти след този инцидент. 

Февруари 2022-ра. Етническите руснаци от Донецк и Луганск получават официални указания от местните сепаратистки власти да се подготвят за евакуиране на територията на съседната Ростовска област в Русия. Ръководителите на непризнатите републики излъчват телевизионни обръщения на 18 февруари в приблизително едно и също време. Бежанците разполагат с около 4 часа да съберат необходимия им багаж, след което са извозени с автобуси до руско-украинската граница. Почти веднага става ясно, че спонтанните видеообръщения са записани 2 дни предварително, на 16 февруари. В Донецк украински главорези (поне за сега няма кой друг да е) взривяват джипа на местния началник на милицията,  В последствие се оказва, че колата е: първо, празна; второ - самотна на паркинга, за да не пострадат други, по-скъпи коли; трето - със сменени номера. Истинският джип на началника на милицията в Донецк изглежда по съвсем различен начин. Официалните рускии медии излъчват и интервюта с бежанци, според които от украинска страна върви интензивен артилерийски обстрел на Донецк и Луганск. 

Все пак съществуват и руски медии, които не пеят в общия хор и публикуват материали, след които новините за украинските зверства звучат все по-съмнително. Новините за полските зверства над мирното германско население също са звучали толкона съмнително, което не е попречило на Хитлер да нахлуе в Полша.

И всъщност, това е само началото. Честно казано, съмнявам се Путин да съсредоточи 130 000 войници на границата с Украйна и да се остави страните от Запада да го убедят да ги върне обратно в казармите. След като от месеци се знае, че руснаците съсредоточават войски на границата с Украйна, след като от месеци се промъкват съобщения за войници от Далечния изток, които се предислоцират в Ростовска област, сега едва ли кремълския кагебешник ще се прибере с подвита опашка. Веднъж вече се случи, през 1962-а и Карибската криза, но съветските лидери си взеха поука и едва ли Путин ще допусне да го направят за смях като Хрушчов.

Паралели много, за съжаление, неприятни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!