20 януари 2012

Невидимият образ

От години за българското общество Жан Виденов е символ на неуспешна политика и на некадърно управление. Аз неведнъж съм споменавал в блога си, че за мен Жан Виденов е честен човек и добър политик, който стана жертва на вътрешнопартийни игри в БСП и който беше хвърлен на лъвовете, за да се запазят интересите на някои хора в сянка. 
Странно нещо са хората, и специално ние, българите.
Пред очите им всеки ден властимащи бъркат в кацата с меда, облизват си пръстите мляскайки и се уригват шумно. И на никого това не прави впечатление. Един не го направи и го низвергнаха и оплюха.
Пред очите им всеки ден управляващи и опозиция се надпреварват да ги лъжат в лицето, да си играят на политици и на държавници и хората го преглъщат. А имаше няколко, и Виденов беше един от тях, които наистина се опитаха да установят еднакви правила за всички, но не срещнаха разбиране и бяха стъпкани от тълпата.
Ако днес кажете на улицата името на Виденов, веднага ще чуете като реакция "хиперинфлация", "криза", "ограбване". Едва ли ще чуете добра дума за самия Виденов. Въпреки, че Виденов живееше в наследствен панелен апартамент в Пловдив, по едно време караше най-обикновен опел всеки ден от Пловдив до София за да иде на работа. Няма къща с двуметров зид в Драгалевци (строена с много кървав труд по времето на комунизма и довършена след това) или в Банкя и не живее в наследствен дворец.
Виденов не е ипотекирал имот за 440 000 лв и година след това да отчете, че си е погасил ипотеката, без да отчита стопанска дейност през това време.
Чували сме за Цветелина Бориславова, за Елена Йончева, за доня Маргарита и за Елена Костова. Помните ли как се казваше съпругата на Жан Виденов?* Че как ще я помните, тя нито създаде фондация, на която да даряват всички държавни фирми, нито е супер/хипер/невероятно талантлива журналистка, нито е бизнесдама с бизнеснюх към бизнесдалавери.
Виденов е преподавател в частен колеж (признавам, че за подобни учебни заведения мнението ми е силно негативно). Неговите доходи вероятно могат да се проверят във всеки един момент. Не е спестявал от командировки петнайсетина хиляди долара, не е чел лекции в САЩ, не е играч на пазара с дървесина, не е случил на тъст и тъща и няма земеделски навици от малък.
Всичко това го изреждам не за да венцехваля Виденов - свърши тая, пък и той и без мене ще мине. Просто днес в медиите изтече една (силно казано) новина - дружеството, на което той е управител, е закупило имот от Столична община. И забележете - според брокери, няма далавера - при пазарни цени между 100 и 200 Евро на кв.м в района, общината е продала парцела си по 145 Евро/кв.м. 
Може би новината е това, че е свързана с Жан Виденов? Е, нали и той има право на съществуване и трябва да се храни от нещо. Може би новината е в това, че политик е купил имот без да врътне някаква далаверка? Само че описаното до този момент от мен поне показва, че за Жан Виденов това е нормално. 
Тогава?
Май новината има за цел да разкрие един невидим образ, който някои хора не желаят да видят вече 20 години. Докато един ден ще бъде късно.


* За тези, които са забравили, съпругата на Жан Виденов се казва Каталина Виденова. В интернет няма нейна снимка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!