15 март 2012

Арабската действителност

В Катар членовете на българската делегация разговаряха основно с официални лица
Снимка от сайта на Дневник.
Тъй като вчера бях зает, коментирам тази новина едва днес, въпреки че е доста коментирана по форумите и блоговете.
Българската държава в лицето на тъпанаря от Банкя получила пореден шамар при посещението в Катар - нула внимание на от страна на катарските бизнесмени. Господин министърът Трайков дори изпаднал в конфузната ситуация да открие срещата на българските бизнесмени с катарските им колеги на чист английски език пред зала, пълна с българи.
Нарочно съм копирал снимката от Дневник тук, тъй като на нея доста ясно се вижда делегацията на Борисов. И си задавам следните въпроси:
  1. Какво прави в нея кметицата на София Йорданка Фандъкова, след като тя управлява град с 4 пъти повече население от цялото население на Катар? Ако е да търси инвестиции за града, на който е кмет, защо липсват кметовете на Варна, Бургас, Пловдив, Русе или пък Монтана, Враца и Видин, като най-големите градове в Северозападна България? Ако е само за разходката - също, само тя ли ще се разхожда?
  2. Какво прави в делегацията военният министър генерал Аню Ангелов? Той пък за какво и с кого си е говорил в Катар? Интересно ми е, какви са ни общите отбранителни интереси с Катар, че цял министър да включим в делегацията? Да не би 500 000-ен Катар да има по-голяма армия от нашата и генералът от артелните войски Аню да обменя опит как се управлява голяма армия?
  3. Какво прави в делегацията вътрешният министър Цветан Цветанов? Да не би някое апартаментче да си е харесал в емирството? Или се интересува как точно се ликвидират организираната и неорганизираната престъпност по законите на шериата?
  4. Какъв е смисълът премиерът да бъде придружаван и от външният министър Николай Младенов? Не е ли логично каквато и да било дипломация да е извършена преди това посещение.
Яни Мърчоков - един от петимата  ни щангисти с 
екипа на Катар.
На фона на празната зала и провалената среща все пак се оказа, че имаме повод за национална гордост - самолета на катарския емир го пилотирали български пилоти. То това повод за радост, то това повод за гордост бе! 
Странно например, защо никой не се сети, че в не толкова далечното минало, едва преди няма и 10 години петима български щангисти се състезаваха за Катар на различни форуми - световни, азиатски, олимпийски - и макар и да не донесоха олимпийско злато за емирството, все пак достатъчно медали им спечелиха. Защо никой от тях не беше включен в делегацията - нали спортистите са лицето на България от години насам? Защо не беше включен и Христо Стоичков, който в даден епизод на кариерата си игра в ОАЕ, спечели май и някаква купа, а и да не е - все пак е познато лице в целия свят? А интересно, защо не беше включен Филип Димитров, който преди 20 години като премиер отиде на посещение в Израел и посети Голанските възвишения, което пък беше причина за скъсване на търговските ни връзки с арабския свят.
Може би пък на местните бизнесмени някой е припомнил тъпанарската връзка между дюнерите и тероризма
Или пък са наясно с мизерията и безпомощността на българската икономика, с технологичната и изостаналост, с нивото на качеството на произвежданите продукти?
Що за тепегьозлък е в крайна сметка да обявиш гордо 100 млн евро готовност за инвестиции на фона на 45 млрд годишно инвестиции в чужбина на катарските бизнесмени? Някой от делегацията направи ли си сметка, че всъщност това са 0,22(2)% от катарските инвестиции и май са нек`ви пари, дето там май нещо не им трябват много-много и са им джобните на арабите за следващия месец, дето ще ни ги харижат само и само да не ги тормозим повече?
Голямата разходка
Що за тъпанар трябва да си, за да разнасяш отново пилешкото и агнешкото из арабския свят, когато ние отдавна изгубихме пазарите си, унищожихме производството си и в момента производствения ни капацитет  специално за агнешкото едва ли е в състояние да задоволи нуждите на арабите от Катар. Пресен пример - агнешкото, което купувам тук е замразено новозеландско. А се намирам номинално на територията на Франция, така че вносът тук би трябвало да е по-лесен от този в Катар. 
И накрая какво - Костов имаше своите газови фанфари, а Борисов, понеже си няма нищо, си създаде свой вариант на голямата разходка? 
Интересно, къде ли са пазителите на народната пара, Яне и Волен в случая?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!