28 март 2012

Яйцето и реакторът

Първа и единствена ... засега.
Както преди години казваше Александър Йорданов, "Днес е един хубав ден за българската демокрация". Аз бих добавил - и за икономиката ни също.
И то двойно хубав!
Първо, правителството най-сетне изплю камъчето и спря АЕЦ "Белене". Разбра се за какво е идвала на Клинтън жена му преди месец у нас. Дясната част от интернет-форумите ликува, Костов и Мартин Димитров се надпреварват да се обясняват кой е по-по-най в ситуацията - първият се върна във времето на "За Бога, братя, не купувайте!" и обясни как тогава правителството е спряло проекта по негово предложение (все едно е имало пари въобще за нещо тогава), а вторият пък приписа някакви имагинерни заслуги на партийката си за това в личния си блог (собствено, и отстраняването на Глазгоу Рейнджърс преди 20 години беше голям успех за "сините" ...).
Нещо друго на разбирам обаче.
Хайде, съмненията в руските технологии ги разбирам и до някъде ги оправдавам; неяснотата относно крайната цена също; оттеглянето на RWE и липсата на интерес у западните енергийни концерни също (независимо от бодряшкия оптимизъм на Румен Овчаров). За дясномислещите хора у нас изграждането на АЕЦ "Белене" само с руски капитали и руска технология означава още по-голямо икономическа зависимост на страната от Русия - добре, и с това съм съгласен, има логика.
Вероятно така ще изглеждат енергоспестяващите крушки,
захранвани от 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй
Къде обаче е поводът за радост?
  1. Вместо АЕЦ в Белене ще се строи паро-газова електростанция, захранвана от руски газ от газопровода "Южен поток". Къде е прословутата диверсификация в случая? 
  2. Готовият вече реактор ще си го приберем и ще си го построим в Козлодуй. Тоест - руската технология ще намери място не в Белене, а при съветския си прародител на 100 км по- на запад. От това няма да намалее енергийната зависимост на България от Русия - напротив, отсега съм готов да сложа бас, че ако се строят 7-ми и 8-и (а ще има и 8-ми, и затова слагам бас) блокове в Козлодуй, строител ще е руска фирма, технологията ще е руска - няма западна фирма, дето да дойде да донадстрои нещо построено от руснаци. Тоест, днешните спорове просто се отлагат с 5-6 години.
  3. След краха на комунизма ядрената енергетика остана единствената област, в която България и "високи технологии" имаха допирни точки. Българското машиностроене отдавна е в миналото, българското селско стопанство е затрито - внасяме си чесън и фасул от Китай, картофи и ориз от Египет и сухо мляко от Литва и Украйна - а така и не привлякохме Сони, Тошиба, JVC и др. лидери в производството на електроника да отворят заводи у нас. Сглобяването на компютри по гаражи и разкодирането на GSM-и са доста далече от представата ми за "високи технологии", съжалявам. Та когато един ден, след ... нека са 15 години - ни се наложи да затворим и 5-и и 6-и блокове на АЕЦ "Козлодуй" - с какво ще си светим тогава? Да не си спомним за 1985 година и режима на тока тогава?
  4. Нашите мили съседи, и Румъния, и Турция не са се отказали да строят атомни централи, поне за румънците такова нещо не се чува. И вместо ние да имаме вече готова централа и да им продаваме ток, май те ще продават на нас... 
А все съм си мислил, че ако държавата има някакъв процент в собствеността на една АЕЦ би могла да помисли за осветяване на булеварди, пътища, магистрали, улици, обществени сгради, паметници на някакви преференциални цени ... едната Белгия го прави, защо и ние да не го правим? То не че сега нямаме 100% държавна собственост в Първа атомна.
В еуфорията около проваления проект пропуснахме и някои детайли - като например, че от най-високо ниво в държавата (президентството) се заговори отново за "енергийна ефективност" - онова животно, дето никой още го не е видял. Няма да строим атомна централа, ще внасяме дограма, ще внасяме фибран и ще се изолираме. После ще се появи пак от някъде Миро Севлиевски да ни обяснява как сградата трябва да има енергиен паспорт и да поразчисти терен за някои свързани с него паразити. Ако не разбирате какво имам предвид, вижте тук, или пък си отговорете на въпроса каква е ползата от топлинните счетоводители.
Всичко това обаче остава на заден план от радостта, че най-сетне сме се освободили от енергийното заробване на руснаците, че вече не сме Задунайская губерния, поне в енергиен план. 
Родния седесариат (или онова, което е оцеляло от него) има повод за празнуване, както вече споменах - разни десни протошамани по форумите громят всичко живо или разсъждаващо не като тях. От радост дори не забелязаха втората добра новина днес, която би трябвало съвсем да изпълни денят им със смисъл: Яйцата ще се продават по 20-25 ст. за Великден. Така де, какво повече му трябва на човек - никакви руски ядрени централи и евтини яйцета преди Великден. Господи, какъв ден, каква благодат, каква радост!
Аз бих го нарекъл това сиромашка радост!

П.П. Щеше ми се и върху публикуваната стенограма и монологът на Борисов да си кажа мнението, ама там е дълга и широка, то си е за отделна публикация, не върви да го претупам набързо. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!