27 март 2012

Иречек у бай Ганя

4 Октомври 2011 - Бойко Борисов в Прага - Борисов към Европа: Ще се оправите с пенсии и заплати като нашите

Премиерът Бойко Борисов заяви в Прага, че ако европейските държави, които имат по-висок бюджетен дефицит от 3%, направят пенсиите и заплатите колкото в България, до 1-2 години ще си решат проблема.
Той заяви това на съвместна пресконференция с чешкия си колега Петър Нечас в Прага, където е на офицално посещение, предаде „Фокус”.

Вацлав Клаус посочи, че случващата се в момента криза в еврозоната е последица от една парична единица, от един обменен курс и един лихвен процент за страни, които имат много различни икономически параметри. Той допълни, че политическото решение в полза на тази договореност е било взето без да се обърне достатъчно внимание на основните икономически причини. Чехия в момента няма никакви планове да влиза в еврозоната, каза още Вацлав Клаус, цитиран от БТА. Той посочи, че страната му е била в достатъчна степен и предварително наясно с проблемите, свързани с "погрешно" конструирания валутен съюз, и не е искала да спъва икономическия си растеж, присъединявайки се към еврозоната.
...
Сред другите мерки за промяната на Европа Клаус посочи още необходимостта да се направят намаления на правителствените разходи и да се забрави "флиртуването" с увеличения на данъците. Трябва също, според Клаус, да се спре "пълзящото", но все по-засилващо се "зелено законодателство" и не трябва да се позволява на "зелените" да "превземат" икономиката под знамето на "такива погрешни" идеи като доктрината за глобалното затопляне.
Сравнявайки двата цитата, ми се оформя мнението, че чехите са си избрали за президент (и министър-председател преди това) компетентен човек. А ние - когото трябва!
Да ти дойде на крака самият Клаус и да ти да го моташ по срещи с Цецко и Цецка малко така не иде на чалъм.  Не за друго, а просто защото човекът първо е продавал заводи на германците, докато ние си играехме на площадна демокрация в началото на 90-те. И най-важното е - не знам дали е продавал заводи за 1 крона, не знам да са правили РМД-приватизация, не знам да ли са продавали държавна собственост срещу компенсаторки, но сега в Чехия индустрията работи. И затова, когато този човек ти дойде на крака да ти обясни защо Чехия не бърза да въвежда еврото, защо ЕС в този му вид е обречен да задълбочи разделението си на бедни и богати (а чехите няма да са бедните роднини от Изтока, бъдете сигурни в това - неслучайно ги наричат "Евреите на Източна Европа") - ти си седнал да му редиш срещи с Цветанов и Цачева и да му трепеш мозъчни клетки. Я още един цитат, този път от Дарикнюз:
„В условията на световна финансова и икономическа криза българското правителство не позволи висок бюджетен дефицит. Работим активно за изграждането на транспортната инфраструктура, която е от изключителна важност за развитието на икономиката, земеделието и туризма в страната”, е заявил вицепремиерът Цветанов.
Тоя глупак, само като го чуеш как започва и ти е ясно, че кризата у нас е първо ментална, и чак след това е финансова и икономическа. И си помислете, какво ли си ми мислят за нас, след като един милиционер е министър на вътрешните работи и говори за икономическа криза. Без да се съобрази малко, че по времето, когато Цецко е давал първите си консултации и е заделял по някой лев настрана за евентуално апартаментче един ден, Клаус е  продал Шкода на Фолксваген - и не само я е продал, продал я е успешно. До толкова успешно, че Шкода е най-продавания автомобил в групата на Фолксваген от години насам; трамвайните мотриси в Прага са по-луксозни от нашето метро, а ние самите купуваме тролеи Шкода. 
А би било добре Цветанов, като баш милиционер у нас да вземе да го поразпита Клаус за тамошната полиция (от която аз не пазя особено приятни спомени - глобяват и окото им не мига). Я вижте какво правят чехите с техните министри - Отнеха книжката на министъра на транспорта на Чехия
Чешкият министър на транспорта Вит Барт остана без свидетелство за правоуправление задето е карал автомобил с нередовни регистрационни номера, съобщава тв каналът Nova, цитиран от БГНЕС. Автомобилът, собственост на Барта, бил "скъп и шикозен" по думите на очевидци. По решение на властите в гр. Нимбрук на министъра е отнета шофьорската книжка за срок от 6 м., а освен това Барт ще трябва и да плати глоба от 5 хил. крони (300 щатки долара). 
"Не съм извършил тежко нарушение, просто не съм свикнал с бутоните на оборотния автомобил, който карах и се оказа, че не съм включил светлините. Малко след разклона за Ловеч ме спряха две млади и любезни момчета. Обясниха ми какво нарушение съм извършил, провериха ми документите и ми написаха фиш за 20 лв.", казва още министърът и продължава: "Не съм сигурен дали ме познаха, ако да - браво за безкомпромисността им, ако ли не - се радвам че бяха стегнати, възпитани и любезни. Мисля да изпратя писмо на началника им и да споделя отличните си впечатления", пише министър Дончев, цитиран от БГНЕС.
Не, че господин министърът Дончев трябва да остане без книжка - просто пример как стават медийни герои полицаите тук и там. 
Аз неведнъж съм споделял, включително и в блога си - ние големите държави не можем да ги стигнем, а и не ни трябва - като едната Чехия да станем, това ни стига. Ама къде ти - срещу тях да тичаме, не можем ги стигна.
Трудно ще стане тая, като гледам кой какви ги говори като ходи на гости... Дали бай Ганю ще иде на гости у Иречека или пан Иречек ще му върне визитата то май все тая!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!