15 януари 2014

Е и какво като намаляваме?

Когато толерираме тези ...
Не знам що е тая мания да ни броят, да ни изчисляват и да се рисуват мрачни прогнози за бъдещето ни. Ей го на, последният е някакъв професор от Центъра за демографска политика - топим се с еди-колко си на час, толкова на ден, пък толкова месечно и сумарно годишно. 
Е, и? Какво от това?

За разлика от категоричността на професора (а той пък и дата посочил, когато ще се роди последният българин), аз смятам, че няма да изчезнем толкова лесно. Да, ще намалеем като население; да, и етническите българи ще намалеят като относителен дял за сметка на циганите и турците - е, неприятно е, но ще го преживеем някак. Първо, не сме единствените в Европа, които намаляват - може да сме с най-бързи темпове, но това няма да е постоянна тенденция. Второ - има си народи, дето са в пъти по-малко от нас, пък си живеят много добре - като почнете от Словения, минете през  Литва, Латвия и Естония и свършите при Дания, Финландия и Норвегия. Хем са по-малко като население, хем печелят повече. Пък не са се тръшнали да реват "Ох, ама ние застаряваме, ама ние се топим, ох, ама емиграцията, ама демографията!". В Латвия живеят 2 млн души, от тях 1 млн е в столицата Рига, а като цяло 40% от населението е с чужд (руски) произход - пък не се е свършил света за тях. Вероятно си нямат и Център за демографска политика - не ги знам нашите с какво точно се занимават, ама ако единствената им работа до тук е да свикат пресконференция, на която да кажат нещо, което отдавна се знае (колко ни била раждаемостта, колко ни била смъртността и по колко средно се падало на ден) - ще минем и без тях. Честно казано, от подобен център очаквам да дават идеи как да се справим с демографската криза (и то без малоумния внос на "българи" от Бесарабия и Македония, няма да стане тая). Ако ще ми дават подобни пресконференции, ще минем и без тях.
... за сметка на тези, ще намаляваме, няма начин.
Всъщност какво ни притеснява, че ще изчезнем 20 години преди македонците и те ще си присвоят историята ни ли? Или че като изчезнем, и турците ще дойдат и ще ни завладеят земите отново? Или пък сърбите ще ни откраднат шопската салата и киселото мляко и няма да има кой да ги защити? 
Ми извинявайте, ама аз гледам по-напред от разни камънаци и млечнокисели бактерии. И ако реша да имам още деца, ще ги имам със или без пресконференциите на подобни организации.
А иначе професорът е прав за останалото - че новите поколения идват все по-неграмотни и необразовани. Че лъскаво поднесеното 14-то място по интелигентност всъщност е кофти вариант на вица за състезанието между Брежнев и Рейгън и почетното второ място.  Кое ни качва там - Черната Златка или "Ко? Не!", че не се сещам. И ако в държава като нашата ще просперират Златките, фолк-певачките, разните рапъри като Криско или подобните му квазипередерастки същества - че за какво ни е въобще да се борим с демографията си? На ви там "Тигре, тигре", шопска салата и кебапчета и аре надолу по стръмното, тя Земята от 5 000 години се бори с подобни паразити, дошъл е и нашия ред. Аз три години гледах хора, за които единствената прочетена книга в живота им се явява ароматизаторът в тоалетната и за които върхът в живота е да си купят 7-годишно Ауди втора ръка. Пък за мое съжаление точно те не изчезват бе, напротив, размножават се, като хлебарките се размножават!
Има велики народи от древността, които са оставили нещо след себе си - като почнете от шумерите и вавилонците и стигнете до инките, маите и ацтеките. Следи, които са надживели създателите си с хилядолетия. Ние можем ли да се похвалим с нещо подобно? Не можем! Тогава айде по-тихо и всеки да се бори с демографията както може, ако още може.

4 коментара:

  1. "Следи, които са надживели създателите си с хилядолетия. Ние можем ли да се похвалим с нещо подобно?" ето още веднъж -следите оставени в България са от 8000 години насам ( 3000 години преди целият останал свят) т.е. докато в сегашните София ,Силистра и Варна СЛЕДИТЕ са ,че хората живеят в двуетажни къщи ,обработват метали и т.н. в останалия свят се крият в пещери и дялат кремъци още 30 века -па прочети малко история ,виж кой си ,кои са предците ти ,виж кой е цивилизовал индия ,шумер и т.н. ,и разбери ,че можеш да се похвалиш с бая неща..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хората, които са оставили следите по нашите земи преди 8 000 години (3 000 преди целия останал свят по твоите думи) отдавна са изчезнали като народ и днес никой не знае нито кои са били, нито как са се казвали.
      Един въпрос имам преди да ида да чета малко история - двуетажните къщи с външен клозет ли са били, или с вътрешен? А Индия и Шумер не се ли пишат с главна буква?

      Изтриване
    2. изчезнали са да ,направо са се изпарили:) за всички въпроси се обръщай към гугъл.. и дано се похвалиш от историята ни

      Изтриване
    3. Господине, не разбирам какъв ви е проблемът в момента, освен че ми говорите общи приказки от рода на "Водата е мокра" и "Тревата е зелена". Обикновено хора, които си губят времето да напишат два коментара и ми говорят за "СЛЕДИТЕ" без да посочат нещо конкретно или ме пращат да ровя в Гугъл, след като видимо те самите имат нужда да се образоват допълнително не са ми в категорията за диспут.
      В началото на 90-те години имаше такава вълна у нас, тя се появи с вестниците "Психо" и "Феномен" - българите са космически народ, българския език е космически, календарът на прабългарите бил най-точният в света, ма никой няма да ни го признае; българите са най-интелигентната нация в света след евреите; българските мъже това, пък българските жени онова ... така като ви гледам коментарите, виждам откъде сте се информирал.

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!