26 май 2014

Една канадска?

Едва тия дни си дадох сметка, че от година време насам не съм се занимавал с Тъпанарят от Банкя. Не съвсем де, чат-пат съм му обръщал внимание, ма не е както когато беше премиер. Нещата щяха да си продължават така, ако не беше абсолютната издънка на БСП на евровота в неделя. Чак сега си осъзнах какво спокойствие е било за мен в последната една година. Очевидно обаче на душевния ми рахатлък му иде края, пожарникарчето пак почна да помпа мускули и да раздава акъл пред камерите.
Че БСП се издъниха яко, издъниха се. Най-малкото, прекалиха с мантрата "ГЕРБ се връща на власт" и освобождаването от страха (също като в "Животинската ферма" и Фъстъкс, който завършва всичко с думите: "... иначе ще се върне Джонс, а вие не искате да се върне Джонс, нали?"). То бива да освобождаваш, да стабилизираш месец, два, три, айде да са пет-шест. От там нататък играеш за себе си, иначе отиваш на позицията на Борисов, на който 4 години все му бяха виновни Станишев и Тройната коалиция. Споделям мнението, че БСП не успя да мобилизира електората си; споделям мнението, че АБВ от една страна дръпна гласове от БСП, от друга много хора бяха поставени пред избор, който не желаеха да направят и затова си останаха вкъщи; смятам и че фантомната партия "Българска левица" отцепи проценти от БСП по същия начин, по който навремето Коалиция Симеон ІІ и Националното обединение за цар Симеон ІІ лишиха НДСВ от абсолютно мнозинство в ХХХІХ ОНС. При едни предсрочни парламентарни избори, повярвайте ми, резултатите на БСП ще са много по-различни от сегашните. 
Това, че БСП се срина и че ГЕРБ ги би с много нищо не е, повярвайте ми. БСП и по-тежко е губила, и пак се е изправяла на крака, ще стане и този път. Само че имам усещането, че вчерашните резултати са ещë цветочки, както казват руснаците. За пръв път усетих колко прав е бил Станишев, като предупреждава, че ГЕРБ ще се върне на власт. 
Не за друго, а просто щото оня тъпанар втори път няма да го изтърпя.
Не за друго, а защото ако за нормално грамотните хора изборите са най-силният инструмент на демокрацията, за него са нещо като махленски търкал. 
Не за друго, а защото ако оставим на Борисов изборите у нас ще се решават не с гласуване, а с канадска борба и лицеви опори.
Не за друго, а защото толкова прост и неграмотен човек начело на държавата не сме имали от Тодор Живков насам, а ето че опасността да го имаме за втори път е на хоризонта. 
Не за друго, а защото на този глупак така и не се намери кой да му обясни основните правила на демокрацията. Че Орешарски и Миков са министър-председател и председател на НС в резултат на честни, свободни и демократични избори. Че никъде не е казано, че първият на изборите задължително управлява, че има и такова нещо, наречено "правителство на малцинството".
Не за друго, а защото една година време не му стигна да проумее, че не е достатъчно да си първи, за да съставиш правителство. И понеже се впусна в някакви футбалерски сравнения с Реал, Барселона и Байерн, трябва някой да му обясни, че не е достатъчно да биеш Левски 4 пъти през сезона, за да станеш шампион; това, че си бил Левски с 3:0 не ти носи 10 т. бонус; това, че Левски изхвърли ЦСКА от турнира за купата няма никакво отношение към класирането в А група. Макар че, като се замисля, Бойко е професионален футболист, а аз не съм, така че е по-добре да си трая. Бойко знае, че българинът разбира от футбол и политика повече от всичко друго на света и затова обяснява политиката си с футболни примери.
Не за друго, а защото не смятам, че в политиката има място за човек, който изборите ги свързва с бой и обиколка на бицепси. 

8 коментара:

  1. "Тъпанарят от Банкя" печели избор след избор. Айде малко по-смирено, ако може. Погледнете разбивката на гласовете по образование и възраст. Ако може.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, че Тъпанарят от Банкя печели избор след избор показва ниското ниво на култура на електората у нас. Масовата част от хората у нас са обикновени овце, които чакат някой да се грижи за тях. Борисов единствено плямпа - какво е направил, какво е построил, какво е свършил, все едно преди и след него България не е съществувала. Нормалните хора, които имат малко повече акъл в главата си още помнят 5-те пускания на водата в езерото "Ариана", още търсят завода за боклук край София.
      Колкото до разбивката, на 36 съм, висшист, говоря 3 езика, добре платен съм и съм от София. Нещо да ми кажете, ако може?

      Изтриване
    2. Тъпанар от София на 36, висшист, говори 3 езика, добре платен, комуноид.
      Случва се!

      Изтриване
    3. А тъпанарите от великотърновските села отличавате ли се по нещо от тъпия ви патрон? И други аргументи (ако знаеш въобще какво значи тази дума) освен "добре платен" и "комуноид" имате ли?

      Изтриване
  2. Драги ми Кентавре, не знам какво ви е образованието, но със сигурност не е класическо. Иначе щяхте да знаете за една от десетте грешки на формалната логика- от единичното не се прави извод за общото. Затова вие сте висшист, но не сте представителен за всички висшисти. Нищо лично, надявам се ме разбирате. И изобщо, като чуя някой да обяснява какъв бил електората...Що за претенция, драги? Затова писах..малко по-смирено. (Аз съм първият Анонимен, а не втория от 18.31) И също съм висшист. Нищо че родителите ми са от Великотърновските села. Навремето и такива деца приемаха в Софийския университет.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпи ми анонимнико,
      Не ми е класическо образованието, техническо е. И понеже бях много добър математик съм стигнал до извода за единичното и общото по друг път. Но съм стигнал до него. А ви посочих какъв съм и откъде съм именно за да престанете с мантрата "За комунистите гласуват само циганите, пенсионерите, селяните и недообразованите". Нито съм циганин, нито съм пенсионер, нито съм селянин, нито съм недообразован. И именно за това никога няма да гласувам за полуграмотния пожарникар. За когото изборите (неведнъж съм го казвал в блога си, включително и в горния пост) са турнир по пехливанлък. Всъщност, потърсете в блога ми поста "Кой?", доста неща ще си изясните относно възгледите ми върху профила на избирателите.
      Въпросната мантра (кой гласува за комунистите и кой против тях) я слушам още от 1990 г. Младите, образованите, жителите на големите градове, по-заможните гласуваха за СДС. За БСП останаха пенсионерите, циганите, селяните, еснафите от малките градчета, бедните, необразованите. За 24 години младите, образованите и богатите гласуваха за СДС на Ф. Димитров и И. Костов, за Царя, за Бойко ... що така не им се получава избора? Що все удрят на камък?

      Изтриване
  3. А защо трябва да се карате с обидни думи? Пишещият не е тъп, но е заблуден.
    За това, че гласува за БСП. не за това, че не гласува за ББ.
    Уви, понякога родителите не искат да признаят пред децата си краха на целия си живот, минал в един тъп социализъм и ги захранват от люлката с някакви илюзии за хубостта на това време. Много е трудно едно дете след години да проумее и преосмисли нещата, още повече, когато тогава е било детството му - детството при средностатистически нормални родители винаги е щастливо, независимо от строя и възможностите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вижте, драги - каквото повикало, такова се обадило. Аз отговарям така, както се обръщат към мен. Има един много хубав лаф: "Като задаваш въпрос, на който не очакваш отговор, получаваш отговор, който не искаш да чуеш". Толкова за тона на коментарите.
      Колкото до това, дали съм заблуден - мога да кажа същото и за вас. Вече съм се обяснявал достатъчно надълго и на широко в блога си (той все пак си е мой) защо съм избрал да гласувам за БСП през годините. А конкретно в последните години няма сила, която да ме накара да гласувам за милиционерската команда на ГЕРБ. Достатъчно голям бях, когато дойде демокрацията, достатъчно си спомням за живота преди 10 ноември, така че хайде не ми пейте тия за тъпия социализъм и люлката.

      Изтриване

За Бога, братя, коментирайте!