05 юли 2015

Референдум

Ето ви една история за референдуми:
В малкото швейцарско градче Лангентал, в кантона Берн, през 2006 г. местната мюсюлманска общност внася молба да им се разреши да издигнат минаре на местната джамия. Швейцарците са либерални хора, не са ориенталци като нас, разрешават и много скоро мюсюлманските общности из цяла Швейцария започват да подават такива молби.
Швейцарците се почуствали застрашени и в един момент казали "баста" (или "генук"), организирали се и направили референдум по въпроса.
От една страна, са правата на религиозна свобода.
От друга страна, все пак мюсюлманите в Швейцария са пришълци и е редно да се съобразяват с обичаите и нравите на домакините. 
Противниците на минаретата се опасяват, че днес са джамии, утре ще са отделни гробища, след седмица ще са бурки и фереджета и току виж, в Швейцария забранили свинското, щото свинята е мръсно животно според Корана.
Накратко, швейцарците си проведоха референдума в края на 2009 г (три години след първоизточника на проблема) и мнозинството от тях отхвърли правото на строеж на джамии и минарета.
Точка по въпроса, който строил - строил. 
Въпросният пример го давам, не за друго, а защото има ясно поставен проблем, имало е достатъчно време да се обмисли, да се дискутира в обществото и накрая да се проведе референдум, на който всеки желаещ може да изрази волята си. За конкретен проблем, подчертавам.
Докато тук, на Балканите, тая идея с референдумите все повече се балканизира.
Ципрас днес ще пита гърците дали да приеме условията на кредиторите на Гърция. Един вид, измъква се като ластик от женски гащи - прави се на интересен сума ти време, тупа се в гърдите какъв горд потомък на елините е, жена му щяла да го напусне, ако приемел условията на кредиторите, накрая утре ще се изтъпани света вода ненапита и ще рече: "Ми то народът, разбирате ли ...", независимо от резултатите.
Що не ги питахте гърците когато вземахте кредити?
То същото е и у нас; Роската си мънка там нещо за референдум, що не питате народа, що се страхувате от народа, и понеже народа досега са го питали за разни незначителни нещица като смяна на формата на управление, приемането на нова конституция по време на комунизма и нещо го питаха там за АЕЦ Белене, ма така и не се разбра какво, дай сега всеки път да питаме народа къде го сърби. Например, дали да отменим лятното часово време или пък дали ЦСКА да играе в "А" група, но започваме с референдум дали на всички избори да има и референдум.
Въобще, не знам кой е измислил оная приказка "Глас народен, глас Божи", ама тук, на Балканите (и по-специално в Гърция и у нас) си имаме друга - "Бог високо, цар - далеко".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!