22 октомври 2015

Как ще гласувам на референдума

За разлика от повечето хора, които са решили да гласуват "За" на референдума в неделя, аз съм решил да гласувам "Против".
Не защото не харесвам президента Плевнелиев.
Не защото съм против електронното гласуване.
Имам си своите аргументи.
Първо, не ми харесва начина, по който в момента се поставя въпроса за електронното гласуване и начина, по който то се пробутва като панацея срещу контролирания и купения вот.
Електронното гласуване безспорно е удобство и съм съгласен да го има. Ако го имаше, само като пример, аз нямаше да пропусна изборите от 2010 до 2013, когато бях в чужбина, щях да си гласувам всеки път. Проблемът е, че за да гласуваме електронно и то само по веднъж ще ни трябва някакъв персонален код, нещо като изборен ПИН-код. 
Това не само няма да затрудни и спре купуването на гласове, напротив, ще го масовизира и улесни. Всичко ще стане много по-лесно, просто вечерта преди изборите местните тартори ще минат през махалата, ще раздадат по 10 лв на човек и ще оберат ПИН-кодовете от ромските гласоподаватели. И ще се знае: Асан държи 200 гласа, Мехмет държи 500, а Ицо Жицата цели 1 000, направо си плащаш и получаваш.
Как ще го спре това електронното гласуване? Ми не се казва, независимо че някои му носят вода не от 9, а от 10 кладенеца.
Второ, от доста време насам в блога си застъпвам идеята, че у нас трябва да се въведе регистрация на гласоподавателите подобно на американската. Ако искаш да гласуваш, отиваш в общината и се регистрираш. Това, че си се родил и живееш в България те прави автоматично данъкоплатец, а не гласоподавател. А ако искаш като данъкоплатец да упражняваш някакъв контрол върху тези, които ти харчат парите от данъците, заповядай да гласуваш. А за да гласуваш, моля, регистрирай се в съответната община.
По този начин ще се ударят с един куршум няколко заека: първо, ще се знае точният брой на гласоподавателите в страната; гарантирам ви, че избирателната активност ще бъде над 90%. Второ, ще се елиминира до голяма степен купения (контролирания) вот: в една община са регистрирани 1 000 избиратели, от тях 300 са цигани (турци). Купения (контролирания) вот няма да надхвърли тези 300 цигански (турски) гласа, независимо, че примерно в общината живеят още 300, които обаче не са регистрирани, но в 5 ч. следобед някой от кандидатите е решил, че му трябват още гласове. Трето: Михаил Константинов ще престане да обикаля като цветарка по телевизии и вестници преди избори и да обяснява как БСП през 90-та година е фалшифицирала изборите с 500 000 гласа и оттам нататък всички избори са невалидни и въобще, мамата си трака!
И не на последно място: аз слагам моите "за" и "против" на масата със съответните аргументи. На президента Плевнелиев (и не само той, всички, които са декларирали своето "За" на референдума до този момент) му липсват аргументите, въобще цялата кампания около референдума е нещо малко така на принципа "Другари, дайте да дадем!".
Иначе резултатът ми е ясен, младите, образованите и добре платените ще гласуват "За" електронното гласуване, защото (както казваше доцент Денев) "Това е напредък!", към тях ще се добавят и разни овце, които умрат държавата да ги пита нещо и те да си мислят, че от тях зависи нещо. Може и да не съберат 50%, но поне 20 според мен ще има.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!