08 ноември 2015

Родната полиция

За протеста на полицаите.
Първо, що да не могат да блокират кръстовища?
Второ - не било законно да протестират.
Ми то и окупацията на Университета не беше законна, и последният избор на съдии за Конституционния съд не беше от най-законните, и разбиването на Народното събрание през 1997- ма не беше особено законно, и шутовете по Октай Енимехмедов бяха законни, и десетки други неща в най-новата ни история не бяха законни, но ние, като общество, го преглътнахме, щото така трябваше.
Значи, когато ни изнася майната му на закона, така ли?
Ми тогава не се сърдете на полицаите.
Трето - за исканията на полицаите.
Родната полиция е много далече от онова, което се нарича "полиция" в белите страни. Редови полицаи у нас стават бедни младежи от провинцията, от които чеп за зеле не става, не говорят езици, завършили са кварталното училище с успех някъде около π, компютрите ги ползват само да ровят по порносайтове и да воайорстват из Фейсбук и полицията е някакъв шанс да се реализират извън криминалния свят (друг е въпросът до колко успяват). Родните полицаи повече приличат на някаква национална селекция по мешана скара, такива шкембета са отпрали, отколкото на борци с престъпността.
И нещата при офицерите не стоят по-различно, и там имам и личен опит. Офицер са става с връзки, с подкупи, с протекции.
Читавите полицаи се броят на пръсти. Като всеки един от нас, и аз мога да посоча случай, когато полицията си е свършила добре работата пред мен, но мога да посоча и 10 случая, когато просто са отбили номера и са си го преместили в другия крачол.
И като цяло, за масата полицаи у нас, ако не са тия 20 заплати накуп, едва ли ще облекат униформите. И ако сега напуснат, голяма работа - ще се върнат след няколко месеца обратно, не се притеснявайте. Къде ще отидат и кой ще ги вземе на работа?
Има нещо друго обаче.
У нас, най-често при управлението на десницата (Костов, Бойко, Царя) социалните придобивки се режат.  То не бяха пари за майчинство, пък срок за майчинство, пък възраст за пенсиониране, пък парите на полицаите, на военните, на магистратите (това не е за пръв път, Бойко и предния мандат нещо беше замислил). Айде, разбирам, не сме богата държава - в Европа има провинции в Германия, Австрия или Франция, които имат БВП в пъти над нашия - една Бавария плаща за новородено 1000 евро. Не можем да дадем БМВ-та на нашата полиция, не можем да им дадем последна дума компютри в управленията, а какво можем тогава? То е лесно да разграждаш, а някаква основа да сложим, от която да надграждаме?
За съжаление, обаче, ония на Орлов мост не търсят отговор на този въпрос, ами си гледат шкембенцата и питат за 20-те заплати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!