28 април 2016

Манджа с грозде за изборите

Тая с изборите и изборния кодекс стана голяма манджа с грозде.
Ще има задължително гласуване, ама ако пропуснеш два последователни избора от един и същи тип, те вадят от списъците.
Е, и? Ма веднага ви казвам, то който не гласува на президенстски избори, най-вероятно няма да гласува и на парламентарни, няма да гласува и на местни, няма да гласува и на такива за европарламент и въобще, и избори за трети космонавт да направите, няма да го закарате до урните. Този човек отдавна сам се е извадил от всякакви избирателни списъци. Виж, за данъчните списъци не става въпрос. Ако пропуснеш две години да си внесеш данъците, ще те извадят ли от списъците? Пък щяло да има задължително гласуване, ма само за българите в България. За тия в чужбина - не! И това напълно сериозно го казва Цецероний. Е сега ще се дискриминараме на териториален принцип ли? А защо въобще трябва да гласуват българите в чужбина, те вече са гласували на Терминал 2, по-ясно изразен вот от това здраве му кажи? И аз съм бил 4 години емигрант, пропуснах едни президентски, едни местни и едни парламентарни избори, па нищо ми няма. Българите в чужбина и без това не гласуват, при ~ 2.5 млн българи в чужбина гласуват 140 000, от които 60 000 в Турция. А тях пък как ще ги уплашите с изваждането от избирателните списъци, не е истина! 
Ще има квадратче "Против всички" (или както там го формулират), но няма да се взема под значение.
Че то и сега си го има. Казва се "неучастие в изборите", "негласуване" или "умишлено гласуване с невалидна бюлетина". Ама едно е да не отидеш да гласуваш (Парламент се избира на базата на подадените действителни бюлетини), друго е да отидеш да гласуваш и да пуснеш бюлетина против всички. И ако гласувалите против всички са над 50%, какво правим тогава? Имаме 50 или над 50% валидни бюлетини, които казват "Не искаме нито един от тези", какво правим тогава? На каква база ще изберем Народно събрание? И ако решението е да има нови избори, щото тези не излъчват Народно събрание, не влизаме ли в спирала - избори, 50% против всички, нови избори, 50% против всички, нови избори ... за да се пресече спиралата ще трябва да се промени законът, но законът се променя от Народното събрание, а такова не може да се избере, защото на изборите 50% от гласовете отиват "против всички". Той този глас "против всички" ще се зачита, ма няма да се брои когато се определя 4%-вата бариера, това го разправя някакъв тъпанар от РБ. Чакай малко, нали е валиден глас? Защо гласовете за БСП, ДПС и ГЕРБ да тежат, а тези против всички да не тежат? Че то какъв е смисълът на това квадратче, ако няма да се взема предвид? Защо ще ме карате да ида да гласувам, след като когато гласувам гласът ми не важи? 
Ще има и електронно гласуванес не знам какви си ограничения, с не знам какви си правила, и само и единствено не стана ясно как ще ограничи това купения вот в циганските махали. Напротив, очаквам в циганските махали яко да се гласува електронно, най-вече в полза на ГЕРБ и ДПС. Това, че не се гарантира тайната на вота, че миналата година имаше хакерски атаки и блокираха сайтове, то това не е проблем. Като щрауса, главата в пясъка и сме се скрили.
Въобще, що за дебили ги пишат тия закони, на студенти първокурсници да го бяхте дали тоя закон да го пишат, нямаше такива глупости да сътворят! Не се ли виждат тия, като се почне от Цветан Цветанов и се мине през Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, плюс депутатчетата им, не се ли виждат що за тъпанари са, да се скрият някъде и да не се обаждат?! Че то заради тия дебили има резон за гласуване против всички, толкова ли няма кой да им го каже е въобще, докога ще ги търпим тия дегенерати да се правят на умни, да се разхождат из телевизиите и да обясняват каква важна работа вършат и в същото време да им чистим лайната?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!