18 юли 2016

Объл в Ориента


Цялата работа с преврата в Истанбул почна да ми намирисва.
Първо, за толкова години в Турция военните са направили 3 преврата, един няма провален, всичките са успешни. Ако наистина се бяха намесили, сега Ердоган щеше да е някъде в Диарбекир.
Второ, времената на военните преврати отминаха отдавна, вече има свобода и демокрация навсякъде, къде повече, къде по-малко, така че да извадиш една танкова бригада на улицата и да превземеш радиото и телевизията не върши работа. Това го показаха пак военните в Турция през 97-ма, когато решиха, че Ербакан е прекалено опасен за светската държава на Ататюрк. И просто го посъветваха да си ходи - нямаше танкове, нямаше самолети, нямаше войници по улиците.
Трето, параноята на Ердоган още преди 10 години изби в организацията Ергенекон, която щяла да го сваля от власт. Така че от онова време още военните са под подозрение, да го кажа така. Що за организация е тази, дето ще прави преврат, а пък властите я държат под око и във всеки един момент могат да арестуват и затворят ръководителите и сами си правете сметката.
Четвърто, "паралелната армейска структура" ми напомня доста на този "паралелен център" ...
Пето, врагът на Ердоган, Фетхуллах Гюлен, по скоро прилича на втори Объл, отколкото на втори аятолах Хомейни. Не знам колко наивен трябва да си, за да повярваш на идеята за преврат от разстояние 40 години след иранската революция?
Шесто, Ердоган май е прихванал нещо от нашия Тиквеник, след като геройски не се е насрал, когато изтребители на превратаджиите са прихванали самолета му.
Седмо, приключил с армията за часове след "преврата", Ердоган погна и съдебната система. Няма да се учудя, ако накрая подбере и фанатиците на Галатасарай и Фенербахче. В същото време покрай този преврат обяви и "извънредно положение" в Истанбул, може би за да си спести нов площад Тексим тази година.
Бе въобще, мирише тая работа, да видим на какво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!