06 март 2022

Опорните точки на Путин

Путиновата пропаганда не е мръднала нито на йота от съветската. Имат си едни опорни точки от векове и за векове и си карат по тях, вероятно по принципа "Отбор дето печели смени не прави". 

Ако се върнем в миналото, в 1940 г например, един и същи сценарий се върти по отношение на анексирането на територии. Присъединяването на прибалтийските държави става първо с подписването на договор за ползване на военни бази, като великият Съветски съюз се задължава да помогне на трите държавици ако някой (кой ли?) ги нападне. Втора точка е обвинения към правителствата на тези три страни в антисъветски настроения, предизвикване на нови избори (с наличието на 20 000 съветски контингент във всяка от тях), нови просъветски правитгелства, които на свой ред се обръщат към съветската страна с молба за членство в съюза. 

Е как да не удовлетвориш такава сърдечна молба?

Същата история и днес - референдум в Крим, молба за присъединявне към Руската федерация, обявяване на независимост на населените с етнически руснаци Донецк и Луганск (липсата на въображение особено изпъква в названията на републиките: народни). Сега наред е останалата част на Украйна и нека (с помощта на currenttime.tv) да видим какви са опорните точки на Путин и колко издържат на критика:

  • Мирно решение от самото начало

Путин и администрацията му твърдят, че "Русия от самото начало прави всичко възможно да разреши конфликта с мирни средства". В същото време сепаратистите в Донбас са въоръжени с руско оръжие, амошните милиции се състоят от руски военнослужещи, уж "на почивка", лидерите им са руски граждани. На базата на сателитни изображения и видеозаписи беше установено, че сепаратистите са въоръжени с модернизирани съветски танкове Т-72Б3 и Т-90А, дотогава на въоръжение в Русия. Докладите на ОССЕ многократно документират използването на системи за електронна война, които никога не са доставени на Украйна. Например, "Leer-3" е разработка на "Специален технологичен център" на Санкт Петербург LLC, предназначена да блокира мобилните комуникации. 

  • "4 милиона рускоговорящи"

Според Сергей Наришкин, ръководител на Руската служба за външно разузнаване, в Донбас има около 4 милиона рускоговорящи. Не е ясно откъде идват такива данни. През 2019 г. сепаратистките републики проведоха преброяване, но отказаха да публикуват резултатите. През 2020 г. местните медии съобщиха за население от 3,6 милиона жители, но по-късно редовно съобщаваха за отлив на населението, тоест оттогава то може само да намалява. Последното преброяване на населението в Украйна е извършено през 2001 г. По това време две трети от анкетираните в Донецка и Луганска области наистина наричат ​​руския роден език, но мнозинството все още се смятат за украинци - 56,9% в Донецк и 58% в Луганска област.

  • Защита на руски граждани

На територията на Донбас се намират 800 000 руски граждани, според Кремъл. Но те не са пришълци от Русия, а са местни граждани, на които Русия дава паспорти от лятото на 2019 г. В Украйна масовото разпространение на паспорти се нарича незаконно и нарушаващо Минските споразумения.

  • "Неонацисткият режим в Киев извършва геноцид"

Така Сергей Лавров, руският външен министър, описа действията на украинските власти. Той заяви: "Това, което сега се опитва да подкрепя открито неонацисткия режим на Бандера в Киев, също е проява на геноцид. Прави се атака срещу славяните, срещу православните." По предложение на Владимир Путин членовете на Съвета за сигурност наричат ​​случващото се в Донбас "геноцид", въпреки че нито една международна организация не отбелязва признаци за това. В същото време Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека докладва за потисничеството на проукраинското население от сепаратисти, Amnesty International докладва за арести и изтезания на територията на "ДНР" и "ЛНР". 

„Неонацисти“ и „бандеровци“ руските федерални медии и официални лица наричат ​​всички представители на украинското правителство, нелоялни към Москва, включително президента Владимир Зеленски. В същото време истинските десни партии никога не са печелили избори в Украйна. Например партия Свобода има само едно място в сегашната Върховна Рада.

  • „Западът и Украйна тласкат Донбас към война“

Според руски представители, на границата с Русия украинската армия е съсредоточила групировка, сравнима по ударна мощ с групировката на Гудериан от август 1941 г. Също така руснаците докладват за попадане на руска територия на снаряди, изстреляни от украинска страна, диверсионни групи и др. На заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация се твърди, че Украйна и Западът тласкат Донбас към война, въпреки че Русия беше първата, която започна да съсредоточава войски към границата. Това се доказва от множество сателитни снимки, публикувани от американската компания Maxar Technologies: от есента на 2021 г. те записват все повече руска техника и оборудване близо до границите на Украйна и в Крим. До началото на декември американското разузнаване преброи там 175 000 руски военнослужещи. И едва през януари 2022 г. НАТО започна да укрепва източния фланг и да снабдява Украйна с оръжие. В същото време, освен твърденията на шефа на ФСБ на Русия Игор Боротников за диверсионните групи други потвърждения от независими източници няма. Няма и доказателства за твърденията за украински БТР-и, навлезли на руска територия, за бомбардиран от украинците граничен пункт и др.

  • "Украйна иска да върне ядрените оръжия"

Това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу: „Бих искал да насоча вниманието на членовете на Съвета за сигурност към изявлението на г-н Зеленски, че те възнамеряват и биха искали да си възвърнат статута на ядрена държава. Това е изключително опасно".

Говорейки в Мюнхен, Владимир Зеленски просто припомни Будапещенския меморандум от 1994 г., когато Киев се отказза от ядрения си арсенал в замяна на гаранции за сигурност от Съединените щати, Великобритания и Русия. "За да се откаже от третия по големина ядрен потенциал в света, Украйна получи гаранции за сигурност. Нито имаме оръжия. Нито сигурност", каза украинският президент на конференция по сигурността.

Международната агенция за атомна енергия настоява, че Киев спазва споразуменията за разоръжаване. А Москва е тази, която наруши Будапещенския меморандум през 2014 г., анексирайки Крим.

  • „Какво лошо направи Русия?“

След анексирането на Крим от Русия, след подкрепата за сепаратистите в Донбас, след свалянето на малайзийски Boeing и стотици хиляди войници, предислоцирани на украинската граница, Валентина Матвиенко, председател на Съвета на федерацията на Русия, задава риторичен въпрос: „В 30-те години на съществуване като две независими държави, какво лошо причини Русия на Украйна? Какво е направила нередно Русия?"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!