07 март 2022

Производство на дебилчета

 Писах преди години в блога си за американското момиченце Саманта Смит и писмото и до тогавашния съветски лидер Юрий Андропов. За да не останат по-назад руснаците се организират и изнамират съветски отговор на американците - Катя Личьова.  В духа на ония години Катя Личьова е била много внимателно проучена и избрана, все пак ще представлява страната на Съветите пред гадните капиталисти, не е шега работа. Най-малкото трябва да говори английски над ниво London is the capital of Great Britain. 

Подобен цирк са спретнали руснаците тия дни (не съм предполагал, че могат да изпростеят до такава степен), аз го научих благодарение на публикация в Club Z. В ролята на посланника за мир е 12-годишната София Хоменко. Тя играе ролята на тъпата и наивна руска девушка, която живее в дълбоката провинция зад Урал, по цял ден бродира гоблени и пее в местния хор и вероятно преди седмица е разбрала, че СССР вече не съществува. София много добре се справя с ролята си, като се почне от външния и вид на благородна девица и се стигне до наивния и глас и наивните и въпроси, чиито отговори предизвикват у нея истински детски възторг. 

В разиграния театър на Катя София майсторски и подиграват двама възрастни дебили - някои си Денис Полунчуков и Пьотър Ишков. Какви го играят няма значение, видът и поведението им е на комсомолски активисти от 30-те години, от ония, които на рожден ден или сватба бързат да вдигнат първия тост за здравето не на юбиляра, а на другаря Сталин. Филмът, както е представен в анонса на Club Z е пропаганден, сниман по някаква програма за патриотично възпитание на младежта (да им е*а майката и възпитанието, и патриотизма). На София като на дебилче му обясняват на две-на три общата история на руснаци и украинци, от средните векове до СССР, тя мига на парцали, ахка и охка. Оказва се, че в животът в СССР е бил цветя, рози и карамфилчета, братска любов между народите, голям кеф и лучшее в мире мороженое! За разпадането на СССР се споменава с половин уста, все едно за изгоряла крушка. През цялото време руснаците са добрите, американците (и натовците) са лошите, а украинците са заблудени душици, на които руснаците, като по-голям брат, ще простят. Държава Украйна например никога не е съществувала (то и държава Македония също, ама пусто другарят Сталин 36-та година като казва, че липсата на език не е пречка за установяване на държавност и ...), а руснаците така са наричали приграничните области на страната си: У Краина, в края. Защо от всичките 4 краини на държавата им само една се нарича така, а в останалите краища на необятните руски земи няма други У Краини двамата комсомолци не казват. Ма и София е толкова шашната от неочакваното откритие, че не се сеща и да пита. Като и обясняват, че през 30-те освен украинците са гладували и останалите народи на великият Съветски съюз удобно пропускат да представят цифри за умрели от глад в другите части на страната, за случаи на канибализъм, за причините за Голодомора. Е, все пак е патриотичен урок, няма сега да разстрелваме другаря Сталин посмъртно я? И София ахка ли, ахка, как може при тая благодат украинците сега да са неблагодарни и така подло да стрелят по руските войници.

Ще спра до тук. Патриоти този филм може и да не произведе, но дебили със сигурност. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!