31 октомври 2011

За гъби, круши и череши - 2011


Ще започна с цитат на премиера Борисов:
При такава съкрушителна загуба, да не искаш да поздравиш победителите - това е липса на възпитание. Това е манталитета на комунистите, каза премиерът Бойко Борисов. „Комунистите да са гарант за демокрацията - що за наглост е това. Кога сте били гарант за демокрацията - в Белене, в лагерите”, запита той и заяви, че дава право на Станишев да извади досието му, направено му още като дете.
Първо - загубата не е толкова съкрушителна, напротив - спорна е. До такава степен, че прав в случая е Станишев, който отказа да поздрави победителите с мотив "неспортстменска победа". При положение, че преди 2 години си победил същата тази БСП с 40:17 %, днес да си с 5% разлика отгоре (или 10 от първия тур, не е кой знае колко по-различно) и да говориш за съкрушителна победа на фона на най-калпавите избори за всичките 20 години демокрация идва малко гьонсуратлъшко. А ако се заговори за забранителни списъци и невалидни бюлетини току-виж нещата станали и по-сериозни и верно се наложи касиране на изборите.
Второ - хората гласуваха за двойката на БСП не заради активната партийна политика - напротив, БСП е безкрайно удобна опозиция на настоящето управление с пасивността си и особено с мълчанието си при скандалите и с имотите на Цветанов, и с издънките по Шенген, и особено с подслушването лично на министър-председателя. Просто отново Станишев е прав в изказването си, че избирателите (волю-неволю) припознават БСП като алтернатива на ГЕРБ. Избирателите търсят алтернативата на тия, въпрос на време е да я намерят.
Трето - ако "това е манталитета на комунистите" - какъв е манталитета на "Ние ги хващаме, те ги пускат!" ли? Или "Кажи, Масларова, дъвчеш там нещо и не те чувам!". Или "Те се събраха и аз реших!"? 
Четвърто - колкото и да е неприятно на Борисов, колкото и абсурдно да звучи БСП в момента наистина е гарант за демокрацията у нас. И понеже Бойко има навика да мисли с малкия си мозък, няма как да се измисли нещо по-различно от Белене и лагерите. Дори е пропуснал дядо си. Както е пропуснал и неговото участие във Възродителния процес и въобще - мястото му в системата на МВР тогава. В крайна сметка негови депутати бяха снимани в ОИК, не на Станишев, нали?
Пето - черешката на тортата - оказа се, че Бойко имал досие още като малък. И призова Станишев (!?!?!?) да му го извади! Господин Борисов, Вие сте министър-председател, началник сте на господин вътрешния министър, председателя на комисията по досиетата се избира от Народното събрание, в което в момента имате мнозинство - защо искате от Станишев да ви "вади" досието? И защо сега? Че то, ако имаше нещо такова, нямаше ли да ви орезилят хиляди пъти досега?! Защо точно днес? И какво толкова пък ще пише в него, дето не го знаем - че подобно на децата на хиляди други репресирани и вас са ви приели във ВИПОНД? Че обичате да ритате топка? Че можете да играете и да ядете едновременно?  Че обичате да се грижите за домашните си животинки? Че знаете как се чули царевицата? Че не знаете колко струва един килограм картофи на пазара, защото винаги сте си ги садили у дома? Че не обичате да четете? Че сте скаран с чуждите езици? Че нямате навика да слушате какво ви се говори? 
Така като погледна цитата в началото и коментара си до тук, все се сещам за Евгени Бакърджиев и местните избори от 1999 г., когато хората масово бяха тръгнали за гъбки. Толкова масово, че скоро и пратиха и него самия за гъбки, заедно с Костов. Няма как да не се и спомня и за Пламен Панайотов, който се писа спец по земеделие и овощарство през 2003. Сега и той има в предостатъчно време да се занимава с черешите и крушите.
В края на поста си искам да честитя все пак избора на новия държавен глава, Росен Плевнелиев. По време на кампанията участвах в една анкета на Дарик и се оказа, че най-близо до мен като отговори е именно той. И без това не харесвам кандидатурата на Калфин, смятам че левицата имаше къде-къде по-добри варианти за кандидат. 
Важно е демокрацията да работи. Важно е хората да се развиват и да се развива гражданското общество. Останалото ще си дойде на мястото - и Борисов ще си мине по реда. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!