15 октомври 2011

В служба на Нейно Величество


Взел съм назаем заглавието на една книга от поредицата на Йън Флеминг за Джеймс Бонд, тъй като става въпрос за събитие развило се на Острова и то с главен герой, който наистина работи в интерес на Нейно Величество. Представяте ли си, британският министър на отбраната да вземе да подаде оставка. Оставка като оставка, ще каже някой - голяма работа, не е първия, не е и последния, особено по онези ширини. Да, подаването на оставка е нормален акт в западните демокрации и нещо нормално за западните общества. Нещо повече, там хората имат генетична нетърпимост срещу гьонсуратлъка на политиците (доколкото го имат) и обикновено са единици (Берлускони например, или пък донякъде Саркози) онези, които се правят на две и половина като се оакат. 
Не е като у нас, нали?
Пък и вижте му повода за оставката - неговия кум и бивш съквартирант се представял за съветник на министъра и го придружавал нерегламентирано в цели "18 посещения в чужбина, въпреки че не заема официален пост в министерството" - цитирам Дарикнюз
Скъпи ми господин Фокс! Лиъм!!!!
Да бяхте се консултирали преди да подавате оставка! Има с кого - е ви го цял - целеничък консултант на консултантите. Той за нашия джоб скъпо взема за консултации, че апартаменти строи, ама за вас са джобни пари, щяхте да се разберете. Все щеше да ви даде някой акълец, да позамотате малко Парламента на Нейно Величество - я да обясните, че кума ви е пътувал с вас, щото да упражнява семеен контрол да не ходите по шаврантии по чужбинско; я да споменете, че всъщност кума ви е виден експерт-консултант по национална сигурност и без него няма мърдане. Пък и то извън Англия какви екскурзии са, какво толкова ще и гледате на чужбината - ни Биг Бен имат, ни Трафалгар, ни Темза - сега проблем ли ще правим от това?! Или пък поискайте проверка от Парламента - нали Парламента контролира правителството - те там са ваши хора, нали сте на власт. Направете си комисия да ви разследва, дайте и 5-6 месеца време хубаво да се запознае с документите и тогава да се произнесе. И от Прокуратурата поискайте проверка, дайте пресконференция, на която да поискате всичко да излезе на показ, а после помолете прокуратурата да не обявява публично резултатите за да не дразните избирателите примерно. Или пък дайте пресконференция и кажете че ви е излъгал и ви е показал фалшива диплома. 
И какви са тия срокове, станал скандала и след 10 дни - хоп, оставка? Къде дават така?
В Британия нямате ли поговорка за кума и водата? Не може ли да минете метър с нея? Тя и Нейно Величество кум трябва да има, не може така - нали и тя млада булка е била, и тя на свекър и свекърва е шетала!
Е, ще кажете сега господин Фокс - не може така, общественото мнение, съвестта ви, принципите на демокрацията, съседите, приятелите ...
Да бе! Я, тъй и тъй си пътувал по чужбината - ела да видиш у нас семейните приятели какви воаяжи правят на държавна сметка, пък тогаз ми говори за морал и оставки. И за да нема лабаво, както казваше един нашенец навремето, за по-сигур им осигуряваме и сладка службица, че и семейно отгоре на всичко, няма да се хабим излишно с разни половинчати работи; не като тебе, господине Фокс - водиш си кума със себе си, пък той дори не е експерт в министерството. Не се правят така нещата.
Пък ако съветите на Цецко не хванат дикиш (те журналята по Англия не са като нашите) има от кой да вземеш акъл. Е ти Емелката - преди няколко лета си заведе отрочето чак в Япония да подкрепя националната гарнитура в турнира "Кирин къп". Ти тоя турнир може и да не го знаеш, той не е за отбори като вашата Англия, ама Япония я знаеш къде е, нали? Е к`во, да не мислиш, че Емелката подаде оставка? Глупости, ти къде си расъл бе, приятелю? Че тя Емелката дори нямаше нищо общо с националния отбор, беше министър на светкавиците и гръмотевиците.
А ако и това не стига, можем едно рандеву със Сабрието да ти уредим - тя дъщеря си прати чак в далечна Финландия за консул, нищо че то момичето български едва знаеше, да не говорим за английски или суоми. А, к`во ще кажеш за това? И пак нямаше оставки, как я мислиш ти тая?!
Ние тия работи с държавната софра отдавна сме ги открили и преоткрили бе, господине Лиъм - че то още си играехме на демокрация когато Данчо Соколов ма`а гащи до Канада за сметка на бюджетеца, а жена му возеше дакелчето си на пазар с колите на НСО. Вий тогава още се сърдехте на Бекъм за червения картон срещу Аржентина на световното във Франция.
Питайте преди да правите глупости, господин Фокс. Питайте, няма да ви откажем помощ - зер, в един общ европейски дом живеем, на едни ценности и идеали служим. Вярно, нещо различно ги разбираме, ама то у нас има една приказка, че "хепека, гледан от Америка, се вижда дюшеш" - та така и тая с ценностите и оставките. Ама кой ви е излъгал, че вашето разбиране е вярното?! То ако толко` лесно се дава оставка защо въобще са хабите да ставате министри по Британско? Пък като знаете че ако се опарите, изгаряте - поне играйте по-на едро - може ли за едни екскурзии на аванта да си ритате трудовата книжка? Че то по Британия и колониите нямате ли военни имоти, не се ли превъоръжавате - комисионни, заменки, търговийка със стари пушки, туйцък-онуйцък - ама да си струва риска. Е вижте при нас какво е - за толкоз години демокрация един няма дето да не си е уредил родата на държавна хранилка и да е подал оставка.
Сигурно защото вие сте в служба на Нейно величество, а у нас се работи на полза роду!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!