14 октомври 2011

Онези хора

По повод на взривената кола на Сашо Диков и коментара на господин министър - тъпанарят  се замислих върху начина на комуникации в публичното пространство. И как съветският принцип "Като нямаш за какво да говориш, говори за Ленин!" все още е пред "Мълчанието е злато!". 
Чудя се за толкова години как не можахме да си изберем за премиер - министър някой човек с нормално образование. Някой такъв като нас - дет` се вика, човек от народа. Професор по икономика, право, или пък лекар. Че кел файда от десетките университети у нас, като начело на държавата в момента са двама милиционери, единия всъщност дори и милиционер не е, а е даскал по физическо. Хора, които изпитват видими трудности с комуникациите и често е трудно за тях самите да разберат какво искат да кажат. 
Та докато се чудя така, ми стана едно любопитно - господин премиер, след като "всички" знаем кои са "тези хора", на вас кога ще ви стигне куража да ги назовете? Нали сте мъжкар от най-висока класа? Нали "в Банкя като те викнат да се биеш, отиваш и се биеш". Или сте мъжкар само когато ви изнася? Хайде кажете кои са "тези хора". И след като ги знаете, и след като знаете на какво са способни, чий го крепихте вие и ваш Цецко (дясното ви мъдо), та не ги арестувахте, задържахте - обезвредихте с една дума преди посещението на Барозу? Хайде бе, Бойко, още от скандала с подслушването чакаме да чуем имената на "онези хора", които организират тия интриги и спират прогреса на държавата.
Те назначиха Калина Илиева, нали?
Те всъщност се обадиха в Брюксел и провалиха Желева, нали?
Те направиха така, че по-миналата година да се появи бюджетен дефицит по-голям от разрешения за "чакалнята" на еврото, нали?
Онези хора всъщност не я измазваха толкова дълго време онази сграда на КПП Малко Търново, нали? 
Онези хора насъскаха Холандия и Финландия срещу нас за Шенген, нали?
Те всъщност смениха 3-ма министри на здравеопазването само за 16 месеца, нали? 
Всъщност те за едната бройка да ни скарат с половината арабски свят след взрива на московското летище, нали?
Те пуснаха Трактора от ареста! Но първо, години преди това го направиха секретен агент на ДАНС, нали? 
Те арестуват хора с калпави доказателства, които не издържат в съда; те пречат на Парламента да приеме закони, които да помагат в борбата с организираната престъпност, нали? Ако имахте стотина депутата друго щеше да е. Или ако пък можехте да ги подслушвате...
Така се сетих за плеядата изтъкнати политици от 90-те - като почнете от Маргарит Мицев, Асен Мичковски, Карабшката, минете през Софиянски и стигнете до Бакърджиев - те в техните интервюта и спомени винаги споменават (с едни или други думи) следното: "Много искахме да променим нещата, но не ни разрешиха, пречиха ни!". Бъдете сигурен, господин премиер, винаги са им пречили "някои хора, които всички знаем кои са". 
Лошото е, че тия хора, които и да са те, не са попречили на нито един политик до този момент да се наяде както си трябва от държавната софра.
Има хора и хора. Има и "онези хора" и "тези хора". Не знам на Вас кой Ви пречи и кой ви помага, но ако имахме един като тоя с фуражката в ляво преди години, сега въобще нямаше да се стига нито до бомби, нито до интервюта с вас. 
Днес вече е късно, май - ЕС, демокрация, свобода на словото ... 
Съдба, какво да се прави!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!