13 ноември 2011

Sometimes люн

Господи, който е правил снимката има  страхотно
чувство  за хумор! 
Дойде ректорът, придружен със свита от стареещи, но пълни с академична енергия декани, после министрите и най-сетне монархът, облечен цивилно. Докато професорското тяло го поздравяваше с ръкопляскане, а представителите на хунските корпорации викаха ура, от втория балкон се разнесе хор от гласове, който скандираше неприятно: "Да живее просветата." Все по-силен ставаше тоя хор. Тук вече не можеха да се обвиняват комунистите, които изобщо "Братството" не допускаше в залата. Невъзпитаната постъпка се дължеше на земеделци. Те показваха враждебната си хладина към царя чрез по-голяма привързаност към просветата. Няколко плешиви декански глави се наведоха смутено една към друга, но монархът сам прекрати неудобното положение, като побърза да седне в ложата си.
Горният цитат е от романа "Тютюн". В случая Димов използва историческото събитие от 1908 г (затварянето на университета от Фердинанд І), като го пренася малко по-късно във времето. Обществото не може да си позволи да освирка явно монарха, не може да се държи невъзпитано и унизително спрямо него, но може да покаже своята степен на независимост и отношението си към величеството.
А е само епизод от книга. Хипотетичен, несъстоял се.
Но май просветата за пореден път ще измие лицето на българското общество. Май просветата за пореден път ще покаже, че слугинажа, ухилената физиономия на сервилността и толерирането на байганювщината все още не са национална черта у българите. 
Че май още ни е останало достойнство.
Никой не отрича футболиста Стоичков. Никой не е забравил головете му за националния отбор в Америка и в Англия.
Никой не е забравил обаче бойкота му. Никой не е забравил "Стоичков - Яфа". Никой не е забравил шамарите и ритниците по журналисти, "какво ми е дала България?" и синия буркан на мерцедеса му
И за какво е награден с титлата доктор хонорис кауза? За това, че периодично оплюва страната и сънародниците си? За това, че парадира с незнанието и простотията си ли (абсолютно съм съгласен с доцент Томов че става въпрос за неук и прост човек)?
Простете любопитството ми, но ако българската държава иска да отдаде научна чест на Христо Стоичков, не е ли по-добре да стане доктор хонорис кауза на НСА? Или там вече се е вредил Цветан Цветанов като най-изтъкнат възпитаник на Академията? Въобще, някаква странна вълна на почетни награди залива страната, коя от коя по-неуместна - то не беше почетно членство в СБХ, та сега и доктор хонорис кауза. Случайно или не, Стоичков само преди малко повече от месец изпрати едно открито писмо до медиите в защита на Плевнелиев. 
А вдясно съм постнал едно клипче на Виа Гра - изпълнение на Gaudeamus igitur. Приятно е за окото, само че като го гледам, се чудя - за какво им е въобще. Ако са искали да изпеят някакъв съвременен вариант на този химн, не са успели; ако са искали да направят стриптийз, не се е получило както трябва. Още повече, че го пеят руските еквиваленти на Галена, Емилия, Хортензия и Хипотенузия. Но пък че си е подигравка към образованието, това е безспорно. 
Точно като наградата на Стоичков. А след като Стоичков може да бъде почетен доктор за ритане на топка ш каруцарско псуване, предлагам да не спираме до тук и в близко бъдеще да очакваме следните награди: 
  1. Калина Илиева да стане почетен председател на Светия Синод заради непорочно зачатие и неусетна бременност и председател на Съюза на печатарите в България за перфектна фалишива диплома. За второто - доктор хонорис кауза на Ветеринарния университет на министър Найденов и на премиер-министъра за успешното им преструване на измамени камилчета.
  2. Румяна Желева да стане доктор хонорис кауза на факултета по география към СУ за приноса и в развитието на  географията и специална награда на факултета по немска филология. 
  3. Цар Киро да стане доктор хонорис кауза на УНСС и почетен председател на Съюза на златарите в България. След като един неграмотен циганин може да натрупа милиони, то освен почетната титла не е зле да се помисли и за хоноруването му като преподавател по икономика (как се правят пари) и по право (как се заобикаля закона).
  4. Министър Найденов също не е зле да получи поне някоя грамота, почетна значка или плакет от НСА за търпеливо популяризиране на източните бойни изкуства, а също така и някаква специална награда за кооперативно движение и спестовност.
  5. Цветан Цветанов, както вече споменах, освен доктор хонорис кауза на НСА (примерно за най-дълъг скок - от учител по физическо до министър на вътрешните работи) може да бъде награден с почетено ректорство на Строителния университет за усвояване на застроени площи и доктор хонорис кауза на всички математически факултети у нас и в Европа заради перфектни сметки.
  6. Самият Бойко Борисов може да бъде награден с някакъв почетен знак от Арабската лига за развитие на българо-арабските отношения, като задължително се включи и безплатното доживотно хранене с дюнер-кебаб и шиш-таук във всяка една дюнерджийница по света и у нас.
  7. Лотар Матеус също може да получи някаква почетна докторска степен, за успешно преливане от пусто в празно и за нищоправене. 
  8. Николай Бареков може да бъде доктор хонорис кауза на Биологичния факултет за безгръбначно поведение и почетен порно Оскар за медийно фелацио.
Със сигурност този списък с предложения може да бъде разширен до безкрайност. 
А на нашия главен герой, не Стоичков, а злополучният доцент Томов тук е мястото да припомним, че в живота е така - sometimes win, sometimes люн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!