06 февруари 2012

Преди вас и потоп

Следя новините за наводненията в Югоизточна България, реакциите и действията на отговорните за потушаването на бедствието и се чудя що за идиоти са се окопали в администрацията. 
Иренка знае - вазелин, наколенки, 
кариерка...
Всичко започва с фелациото, наколенките и вазелина на госпожа Ирена Узунова, областен управител на Хасковска област. 
Спасени са двамата мъже, които прекараха близо шест часа върху колата си до село Стойково, която беше достигната от придошлата вода на главен път Е-80. Двамата вече са в болница в Хасково, където получават нужната им помощ, обясни областният управител на Хасково Ирена Узунова. По думите й пострадалите са спасени благодарение на намесата на правителството и лично на премиера Бойко Борисов.
Цитатът е от новините на "Дневник". От нейното изказване не става ясно как точно правителството и лично Първият Тъпанар на републиката е спомогнал за спасяването на двамата бедстващи, но е ясно, че ако не е бил той ... Да я питаме госпожа областната дали има Гражданска защита в областта, спасители - има ли смисъл? Или точно за тия двама бедстващи спасители не е имало, та се е наложило лично господин премиерът да се намесва?
Цветан Цветанов ръководи спасителната операция в село Бисер
Адски ме кефи тая снимка, взел съм я
от сайта на Дарик.
Откъм Дарикнюз пък се включват с новината, че лично Дясното мъдо ръководи спасителните операции в бедстващите райони. След като патрона му можа лично да ръководи заложническата сапунка в Сливен, какво му пречи на Цецко да понапомпа малко рейтинг и да се пише отличник в битката с водната стихия? Така де, водата след няколко дни ще спадне, но какво пречи да е след неимоверните усилия на господин Цветан Цветанов? 
Да питам дали защо лично министърът са заема с ръководството на спасителните операции, има ли Гражданска защита в България и  къде са шефовете и май също няма смисъл...
Третата атака идва повсеместно - и дир.бг, и в Дарик, и в Дневник грее интервюто на Първия партиен и държавен тъпанар за хеликоптерите "Кугар", които, видите ли, нямали система против обледеняване и не можели да летят, или ако летят, има много голям риск за пилотите, и само за пустинята ставали, ама той Станишев е виновен, неговата мама ... И не само това, ами ръси глупости в стил "Дорогой Леонид Ильич слушаеть!", а ние ще трябва да ги преглътнем с една студена вода - хеликоптерите ставали само за пустиня и лятно време - а бе, глупак, това са бойни хеликоптери, утре при евентуален военен конфликт какво ще направиш - ще идеш с бялото знаме и ще помолиш "Вижте, хайде да спрем до лятото, пък ние после ще ви пръснем манерките като си оправим хеликоптерите!". 
А от Юрокоптър знаят ли какви боклуци произвеждат, или ще чакаме да им преведат казаното от Тъпнаря от Банкя (или по-добре да се молим да не разберат!)?
И в цялата тая пяна и мехурчета в страни остава новината, че язовирът бил пропукан много, много отдавна, но се е изгубило ценно време в игра на ведомствен волейбол с проблема. Естествено, първата работа в случая на  оня артелчик е да отрече, че неговото министерство може да има нещо общо с язовира. 
Пишейки тези си разсъждения си спомних как преди 2.5 години Дунав се надигна и заля част от българските брегове, като тогава слушах едно интервю с областния управител на Видинска област. Та човека в прав текст си каза, че им се е наложило да разрушат част от защитната дига и да пуснат водата да наводни едни земеделски земи, за да спасят от наводнение няколко села по-нататък по течението на реката. И знаете ли с кого бяха съгласували операцията по разрушаването? Правилно, с премиерът - слънце; все едно няма строително министерство, регионални дирекции за строителен контрол, гражданска защита и т.н. структури. Сещам се как и през 2009 Добрич беше наводнен и тогава пак Борисов цъфна на първа линия, да обещава, че Държавата ще помогне - все едно няма областен управител, няма кмет на Добрич (всъщност кмет имаше, разбрахме по това, че благодареше като откачен на Борисов).
Снимка от интернет на калпав хеликоптер.
В цялата тая водна история липсват отговори на въпроси - като например, кой е стопанисвал язовир "Иваново", защо толкова години не са взети мерки за ремонт на пукнатината (за нея има сигнал от 2007 година), наистина ли хеликоптерите нямат система против обледеняване (ако е част от оборудването му) и защо не е купена поне за част от тях досега, къде са спали досега разните му ДНСК-ата, та не са го проверили тоя язовир, няма ли поне веднъж да видим областен управител, областен ръководител на ГЗ, кметове, които да  поемат отговорността и да си свършат работата, а не лично министър-председателят да ми обяснява к`во имало и к`во нямало на хеликоптерите и какви опасности ги дебнели.
Странен е този фетиш към власта у нас. Има нещо наистина сбъркано - всичко е пред очите на тези хора - и кметове, и общински съветници, и избиратели - наводнението идва, има и жертви, но е достатъчно да видиш как властта имитира дейност на принципа "След дъжд качулка" за да забравиш всичко, което е трябвало да бъде свършено до сега. И да не си задаваш въпросите кой е отговорен, кой не си е свършил работата преди и кой не си я върши сега. Че на мен например, ще ми е много странно, ако шефът ми тръгне да ми върши работата; защо трябва да приемам за нормално Борисов и Цветанов да са начело на цялата  операция? Че то ако за всяко нещо, ако за всеки проблем, ако за всяко бедствие търчим при Борисов и Цветанов, въобще за какво ни е всичката останала администрация? 
Колко години след наводненията от 2005 година все още реките ни наводняван, няма построение диги или мостове? Забравихме ли Цар Калоян? Или как Марица отнесе жп-линията в Тракия? Или как край Ботевград земята се свлече върху магистралата точно преди тунела "Топли дол"?
Все имам усещането, че тия двамата нямат търпение да кажат "След нас и потоп!" и просто чакат потопа преди тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!