18 февруари 2012

Като Бил Гейтс или като Стив Джобс?

Бил Гейтс 
Кандидатствали ли сте за работа? Ама в частна фирма? Интервю минавали ли сте - първи кръг, втори кръг, трети кръг (ако е необходимо), събеседване с мениджъра/управителя/директора/собственика на фирмата?
А през агенция за подбор на персонал? 
Проверявали ли са ви с психологически тест? А решавали ли сте задача по математика например, или по съпромат, или по физика?
Питали ли са ви "Къде се виждате след 5 години?"?
Е, разбира се, всеки е кандидатствал. А и, като изключа НЕК, БДЖ, министерствата и агенциите - кои държавни фирми останаха?
Всеки един от нас знае как става назначаването в частните фирми - има изискване за образование, някакъв значителен стаж, компютърна грамотност, 1 - 2 чужди езика. Има фирми, за които се носят слухове, че дори и чистачките се назначават с конкурс. В големите фирми за мениджърските места задължително изискват опит на подобна позиция - започва от 3-5 и стига до 10 години. А някои работодатели вече се изхитряват и проверяват кандидатите и във Фейсбук.
Просто хората знаят как да си управляват парите. 
Национално богатство
За разлика от частните компании, управлението на държавата ни е като играта на Пеневата чета в Америка - Теория на неорганизирания хаос. Брауновото движение на частиците е съвсем слаба илюстрация за издигането на хора като Румяна Желева, Калина Илиева и новата звезда на управляващите Георги Харизанов. И за да не бъда обвинен в пристрастие - преди тях бяха и Бужка Лукич, и Георги Попов - националното богатство според вицепремиера Николай Василев. Ако не си спомняте кой е Георги Попов, той беше за кратко управител на Булгартабак холдинг, като преди това по непотвърдени слухове се е занимавал с продаването на ножчета за бръснене "Жилет" в Унгария. Пак по непотвърдени слухове си беше поискал заплата от 20 000 лв и процент от продажбата на дружеството. 
За Бужка Лукич и нейната зашеметяваща кариера на фризьорка преди да поеме тежкото вицепремиерстване в Министерството на държавната администрация при Станишев неведнъж съм споменавал. 
Калина Илиева и Румяна Желева също съм ги дъвкал надълго и нашироко, пък и не само аз. Оказа се обаче, че чудесата на кариерното развитие в България край нямат - вече си имаме нова звезда, казва се Георги Харизанов. Оказа се, че за да се класираш за място в държавната администрация, и то като шеф на специализирана агенция не е необходимо да си завършил съответния профил във висше учебно заведение - достатъчно е да си завършил Датския колеж, и дори да не знаеш пълното му наименование. Или може би подобно на Пернишкия университет, чието пълно наименование е П.У.Т.К.А. и Датския колеж е по-добре да се споменава така, а не с пълното си наименование?
Гошо Сладура
Не знам. 
Но на фона на напудрените биографии и откровените некадърници в цялото правителство воглаве с премиера да търсим кусур на тоя юнак май иде някак излишно и въпреки това ме интересува кой го е назначил тоя? Как е протекло интервюто, как въобще са го намерили? Или вместо интервю, подобно на Ана-Мария Борисова, намерена на едно кръстовище от тъпанаря от Банкя, Гошо Сладура са го хванали директно от интернет сайт за запознаства?
На двете места, на които той е работил, „Агровот Инвест" и в борда на директорите в „Напоителни системи", за броени месеци чисто икономическите резултати са се подобрили и предприятията са стабилизирани.
Вие сте интелигентен човек, предполагам знаете, че един от най-големите умове на нашето съвремие и най-богатият човек Бил Гейтс завърши висшето си образование едва през 2007 г. Г-н Харизанов в момента следва своето висше образование, надявам се и той да го завърши. Няма да правя паралел между него и Бил Гейтс, но ви дадох пример за това, че дори и без образование хората могат да оставят следа
Жалко, че господин Найденов е зает с толкова много неща, та не знае, че Бил Гейтс и две висши да има, пак си остава най-псуваният човек в света, поне от онази част от населението, която има достъп до компютър. А ако си беше направи труда да се поразрови малко в интернет, щеше да открие за съществуването на Стив Джобс, който така и не завърши висшето си образование.
Само че и Гейтс, и Джобс, са работили в частни (че и техни собствени) компании. Не на държавна хранилка. И именно затова са успели хора, де - защото са кадърни и резултатите се виждат веднага, на мига. Докато ако не беше господин Найденов, да ни просветли от парламентарната трибуна какъв управленчески гений е Гошо Сладура нямаше и да знаем и до ден-днешен. И това на 33 години и без висшО.
Всъщност, хората се доказват в частния бизнес - и Берлускони, и Бенетон например нямат висше образование. Само че Берлускони преди да стане политик изгради една бизнес империя. 
А тук ... Миро Найденов ми дава за пример Бил Гейтс!

1 коментар:

  1. Та като видях името на това политическо"чудо" Лукич и се сетих,при нея не само кариерата е зашеметяваща,морала и също е"висок".Ето я и самата статия от 168 часа,аз май не мога дори да я коментирам
    http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1248219

    ОтговорИзтриване

За Бога, братя, коментирайте!