21 февруари 2012

Данчето на топло и студено

Сърфирайки из новините днес, попаднах на следната: "И Фандъкова се възмути от високите сметки за парно". 
Лошо няма, ще каже някой - най-сетне Властта да се загрижи за избирателите си. За какво сме я пратили Фандъкова в кметството? Е във всеки случай не е да чисти сняг и лед, съдейки по изказванията по форумите и новините от моите близки в България. 
Няма лошо да е загрижена Фандъкова за сметките за парно, но тази загриженост изглежда малко пресилена. 
Първо, защото "Топлофикация" е държавно дружество - столичната община прехвърли своите акции в него безвъзмездно на държавата по времето на кметуването на Бойко Борисов. Тоест, методиката за определяне на цените е определена от държавата. В случая не адвокатствам на "Топлофикация", но по-логичното е Фандъкова да се възмущава от Министерството на енергетиката.
Второ - всяка услуга си има цена. Думите на госпожа кметицата:
"Хората в тежката криза не могат да си позволят да плащат толкова високи сметки. Трябва да има баланс между качество и социално поносима цена", обяви тя.
може да звучат много мило и социално отговорно, но всъщност говорят за едно - дотиране на цената. Това го гледахме при комунизма, когато плащахме по 5 лв за отопление на апартаментите си. 
Ми и на мен ми е иска да има баланс между качеството и социално поносимата цена на лимузините "Майбах" например, ама пусти немци ... Или да не отивам толкова нависоко - да си поговорим за цените на черния хайвер, трюфелите, отлежалото уиски?
Трето - пак повтарям, без да адвокатствам на "Топлофикация", но след като има студена вълна през зимата, логично е да се очакват високи сметки.
А четвърто - вече си дойдохме на думата - прословутите сметки на "Топлофикация" и методиката за тяхното формиране - нещо, което така и не стана ясно 20 години вече. Единственото печелившо в случая се оказаха май т.нар. топлинни счетоводители (печеливши за тях), макар че от тях файда колкото от муха - лой. За 20 години така и не се намери някой, който да сложи ред в халваджийския тефтер на "Топлофикация" и да стане ясно - толкова си изразходвал, такава е била средната температура, толкова и толкова струва калория при такива температури - толкова дължиш.
То хората, които се топлят на ток сигурно също са платили повече, но поне като си получат сметката виждат колко са изразходвали и колко им струва. Кратко, ясно и точно. Докато за разчитането на сметките на "Топлофикация" са необходими две висши образования и задължителен консилиум от поне 5 професори. Да не споменавам за безкрайните дела срещу монополиста, в които беше осъден за незаконни сметки, за това, че топломерите всъщност не са измервателни уреди и техните показания не могат да бъдат основание за плащане и т.н. - само потърсете Павел Кърлев Топлофикация в интернет и гледайте сеир.
Що не се възмути от това кметицата - че 20 години държавата си бърка нагло и безнаказано в джобовете на избирателите си (поне на тези в София)? Ама била висока сметката - ами такава е, висока е. Преди 16 години хората сваляха радиатори, но и това не помогна - топлофикациите продължиха и продължават да искат пари за това, че се топлиш от тръбите, които минават през апартамента ти. Нагло, нали? Ама Фандъкова няма да се възмути за това. Ами случаите, когато празни апартаменти получават космически сметки, щото са правени на някаква незнайна база и примерно рискувате да получите сметка от 2 000 лв за апартамент, който не се обитава от година, но някой шушляк е решил, че се краде парно там?
Много е странна тая популистка игра на кметицата, играе си на топло и студено зимно време - сега е на "топло". Да видим пък лятото къде ще иде на "студено"!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!